Bloganje.com Razno 6 razlogov za bloganje

6 razlogov za bloganje

by marijanpeterka

Pisanje spletnega dnevnika ali bloga je postalo v zadnjih letih precej razširjena dejavnost, vendar pa avtorji bloganje uporabljajo v različne namene. Nekateri so popolnoma zasebni, drugi težijo k promociji, ali pa so celo del komercialne dejavnosti. Poglejmo si nekaj najpogostejših razlogov za bloganje.

1. Deljenje svojega življenja

Kadar želite svoje življenje deliti z znanci, prijatelji in sorodniki, ki živijo daleč proč, pa ne želite vsakemu posebej pisati elektronskih sporočil in pošiljati fotografij, je lahko bloganje odlična rešitev. V svojem bloku jih lahko seznanite z vsem, kar počnete vi in vaša družina, objavite reportaže in fotografije s potovanj, obeležite posebne dogodke …

Želite, da bo beleženje dogodkov v vašem življenju še bolj posebno? Potem se ob pričetku pisanja spletnega dnevnika odločite za registracijo lastne domene, na primer novakovi.si ali mihaintina.si.

2. Deljenje svojega znanja in dosežkov

Če ste strokovnjak za neko področje ali pa se z njim ljubiteljsko ukvarjate, je spletni dnevnik odlična priložnost, da svoje znanje ter izkušnje delite tudi z drugimi. Hkrati lahko objavite tudi svoje dosežke na tem področju. Na tak način počasi ustvarjate skupino sledilcev, s katerimi imate enake interese ali si delite isti pogled na svet.

Za tovrstno bloganje se odločajo tako fotografi kot ljubitelji peke tort, rejci posebnih pasem psov, ljubitelji filmov, mojstri domače obrti, mojstrice pletenja in kvačkanja …

3. Odskočna deska do »prave« spletne strani

Ustvarjanje lastne spletne strani z zadostnim številom obiskovalcev ni prav lahka naloga, zato se marsikdo na začetku odloči za bloganje. V svojem spletnem dnevniku deli vsebine, ki se nanašajo na določeno vsebinsko področje. Če se izkaže blogerska stran za uspešno, je veliko lažje sprejeti odločitev za »pravo« spletno stran.

4. Predstavitev kritičnega uma

Marsikdo uporabi spletni blog za objavo svojih kritičnih razmišljanj o družbi ali o posameznih področjih, ki ga zanimajo. Tovrstni blogi se običajno berejo kot časopisne kolumne,  vedno pa je dobrodošlo, če so usmerjeni na določeno področje – na primer problematiko slovenske kulture, problematiko vzgoje in podobno.

5. Odnosi z javnostmi

Za odnose z javnostmi znanih oseb običajno skrbijo PR službe, nekoliko manj znani oziroma tisti, ki bodo znani šele postali, pa v ta namen pogosto uporabljajo bloganje. Tako se z blogi o svojem znanju, napredovanju in dosežkih pogosto predstavljajo mladi športniki in mladi umetniki.

6. Spletna prodaja

Kadar se lotimo prodaje na veliko, je vsekakor potrebna prava spletna trgovina, a če želimo tu in tam prodati izdelek, ki smo ga z lastnim trudom v sklopu popoldanske ali dopolnilne dejavnosti izdelali sami, je blog gotovo lahko ena izmed možnosti. Dokler nimate masovne proizvodnje oziroma izdelkov, ki bi bili za to primerni, lahko butična prodaja in predstavitev potekata tudi na blogu (če seveda uporabite za širjenje novice o prodaji tudi druge pristope).

Morda vas zanima tudi ...