7 nasvetov za izbiro pravih pancerjev

Bliža se smučarska sezona in potrebno bo preveriti, ali ni morda vaša oprema za smučanje že preveč obrabljena. Predvsem pri otrocih jo je potrebno redno pregledovati, saj jo zelo hitro prerastejo, kar zahteva nadomestitev z novo.

Posebno pozornost velja nameniti smučarskim čevljem oziroma pancerjem, ki so vsekakor eden od najpomembnejših kosov smučarske opreme, od katerih je odvisno udobje, pa tudi užitek pri smučanju.

Da se boste izognili bolečinam v nogah, otiščancem in neprijetnim občutkom v času smučanja, smo pripravili nekaj nasvetov, s pomočjo katerih boste zagotovo izbrali prave pancerje za svoje smučarske podvige.

1. Pancerje izbirajte na podlagi mondo številke

Če se boste pri nakupu pancerjev zanašali na številko svojih običajnih obuval, izbira velikosti smučarskih čevljev po vsej verjetnosti ne bo prava. Pancerje izbirajte glede na mondo številko, ki predstavlja standard pri nakupu pancerjev.

Moški pancerji Salomon S Max 130
Moški pancerji Salomon S Max 130 – na voljo v športni trgovini Extreme Vital

Ne glede na to, katero blagovno znamko pancerjev kupujete, je mondo številka v vseh primerih enaka. Če je torej vaše stopalo, potem ko ste si ga izmerili, dolgo 28,5 cm, potem je vaša mondo številka 28,5. Enostavno in logično.

2. Vedno pomerite tudi školjko pancerja

Ker so pancerji izdelani iz umetne mase, jih ne moremo pomeriti kot običajno obutev. Zato vam svetujemo, da vedno pomerite tudi školjko pancerja, ki jo preprosto potegnete ven iz smučarskega čevlja.

Ko boste nogo potisnili v školjko do točke, ko se vaši prsti dotikajo sprednjega dela, vam mora v zadnjem delu školjke ostati še od 15 do 20 mm prostora. Če je ta razdalja manjša ali večja, lahko pričakujete, da smučanje ne bo ravno najudobnejše.

3. Pozorni bodite na širino pancerja

Ob izbiri pancerjev pogosto največ pozornosti posvečamo njihovi dolžino, medtem ko na širino pozabimo, čeprav je enako pomembna. Širina smučarski čevljev se najpogosteje razlikuje glede na blagovno znamko, zato si vzemite čas in pomerite pancerje več priznanih proizvajalcev.

4. Izbirate lahko med tršimi ali mehkejšimi pancerji

Potem ko ste izbrali primerno dolžino in širino pancerjev, posebno pozornost namenite njihovi trdoti. Ta je odvisna zlasti od vašega smučarskega znanja, teže, višine in moči.

Ženski pancerji Nordica Sportmachine 65
Ženski pancerji Nordica Sportmachine 65 – na voljo v trgovini Extreme Vital

Običajno smučarji začetniki izbirajo mehkejše pancerje, medtem ko se izkušenejši smučarji počutijo bolje v trših pancerjih. Podatek o trdoti je izražen s flexom – naveden je na plastiki, v praksi pa pomeni, kolikšna je upogibna trdota pancerja.

5. Pancerje pomerite v smučarskih nogavicah

Ko se odpravljate po nakupih pancerjev, vam svetujemo, da imate s seboj smučarske nogavice, v katerih boste tudi smučali. Pomembno je vedeti, da se smučarske nogavice nekoliko razlikujejo od klasičnih, ne samo v dolžini, temveč tudi v debelini. Tako boste lahko realno ocenili primerno velikost in širino pancerjev.

6. Pancerje pomerite na obeh nogah

Podobno kot navadno obutev je potrebno tudi pancerje obvezno pomeriti na obeh nogah. Lahko se zgodi, da se vam smučarski čevelj na eni nogi dobesedno zlije z njo, na drugi pa vas morda na določeni točki žuli. Pomembno je, da imate občutek na obeh nogah enak.

7. Pancerje zapnite in se z njimi sprehodite po trgovini

Pravo velikost in udobnost pancerjev boste lahko ocenili le, če jih boste zapeli tako, kot da ste na smučanju. Pancerje zapnite od spodaj navzgor, pri čemer kolena potisnite naprej in peto povlecite nazaj.

Otroški pancerji Salomon Team T2
Otroški pancerji Salomon Team T2 – na voljo v trgovini Extreme Vital

Ko boste obuli pancerje, se vam bo verjetno zdelo, da so premajhni, zato se obvezno sprehodite po trgovini, da se vaše noge nekoliko navadijo na ta občutek utesnjenosti. Prepričani smo, da boste po nekaj korakih zagotovo vedeli, ali ste izbrali prave smučarske čevlje ali ne.

In ne pozabite: pancarje je najbolje nakupovati in se z njimi sprehajati v specializirani trgovini s športno opremo, kjer vas bodo med izbiro ves čas usmerjali izkušeni prodajalci.

Naj bo tvoj komentar prvi

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja