Bloganje.com Šport in prosti čas Aktivno preživljanje prostega časa

Aktivno preživljanje prostega časa

by marijanpeterka
Aktivno preživljanje prostega časa

Ljudje imamo vedno manj prostega časa. Ravno zato je še posebej pomembno, da ga izkoristimo na najboljši možni način. Strokovnjaki menijo, da je aktivno preživljanje prostega časa najboljša možna oblika preživljanja tovrstnega časa. Kako to izgleda v praksi, si bomo pogledali v nadaljevanju.

Kaj je aktivno preživljanje prostega časa?

Strokovnjaki pravijo, da aktivno preživljanje prostega časa pomeni prosti čas, ki ga preživimo zunaj, ko treniramo katerega od športov, ko kolesarimo, hodimo na sprehode ter podobno.

Prav tako se lahko udejstvujemo v kulturnih društvih, obiskujemo različne tečaje ali morda pomagamo starejšim. Konec koncev je namreč tudi prostovoljstvo ena od oblik aktivnega preživljanja prostega časa.

Gibanje je najpogostejša oblika aktivnega preživljanja

Aktivno preživljanje prostega časa najpogosteje povezujemo z gibanjem. Slednje nas spremlja od rojstva do smrti. Gibanje je tudi sicer izjemno pomembno, še posebej pa za otroke in mladostnike. Vpliva na njihov celostni razvoj. Gibalne dejavnosti na splošno omogočajo zavedanje sebe v določenem prostoru, oblikovanje lastne identitete, samospoštovanje, obenem pa tudi samozavest.

Otroci in gibalne dejavnosti

Aktivnost v otroštvu ne bo pozitivno vplivala le na motorične sposobnosti, temveč na celostni razvoj.

Strokovnjaki priporočajo, da bi se morali vsi mladi in tudi starejši ljudje ukvarjati s hojo, tekom, skakanjem, poskakovanjem, preskakovanjem, plezanjem, metanjem in podobnimi oblikami razgibavanja.

Vsakovrstno gibanje pri aktivnem preživljanju prostega časa vzpodbuja razvoj finomotoričnih sposobnosti, ki jih otrok potrebuje tudi pri pisanju in risanju. Aktivno preživljanje prostega časa pri mladini je povezano s pozitivnimi razvojnimi rezultati. To pripomore k boljšemu šolskemu uspehu, prilagodljivosti in boljšemu mentalnemu zdravju.

Strokovnjaki menijo, da bi se moral vsak otrok in tudi odrasla oseba gibati oziroma aktivno preživljati prosti čas vsaj eno uro na dan. V kolikor bi to počeli prav vsak dan, se nam ne bi bilo treba bati niti za zdravje. Če ne drugega, si je pametno privoščiti vsaj malce daljši sprehod. Ta je najboljši, če se sprehajamo sami ali z nekom, ki mu zaupamo. Dober pogovor in gibanje je najboljša možna kombinacija za dobro počutje vsakogar izmed nas.

Morda vas zanima tudi ...