Kako zaslužiti z Amazon affiliate programom?

Affiliate marketing je veja marketinga, pri kateri prodajalec nudi provizijo od prodaje svojega izdelka vsakomur, ki mu posreduje novega kupca. Po slovensko bi temu rekli partnersko trženje. Se sliši zapleteno? Pa ni.

Navadno gre za spletne trgovine ali trženje spletnih storitev, kot so gostovanje spletnih strani, prodaja digitalnih vsebin, programov in podobno. Pa vzemimo za primer enega največjih na svetu, Amazon. Vsem dobro poznani spletni gigant prav tako uporablja affiliate marketing za povečanje prodaje izdelkov v svoji spletni trgovini. Zakaj pa ne? Brezplačno oglaševanje s pomočjo več tisoč spletnih strani in blogov, za odmerjen %, ki še vedno prinaša dobiček. Odlična ideja!

Kako poteka affiliate marketing na platformi Amazon?

Amazon.com je ogromna spletna trgovina, ki je verjetno ni potrebno posebej predstavljati. Vseeno pa malokdo ve, da nam Amazon omogoča celo zaslužek, če uporabimo njihov affiliate program. Na Amazonu kupujemo tudi Slovenci, zato to vsekakor ni zanemarljivo dejstvo.

Pa poglejmo primer, kako bi kar vi sami lahko prišli do pasivnega zaslužka s pomočjo tega spletnega velikana. Recimo, da imate v lasti spletno stran ali blog, ki je precej nišno usmerjen. Blog o modnih dodatkih za ženske, ki je precej dobro obiskan in ima pokrita socialna omrežja. Seveda se trudite s prodajo oglasnega prostora, uporabljate morda Googlove oglase, ampak bi radi zaslužili še več.

Na Amazonu odprete račun v affiliate programu in pričnete z uporabo. Amazon ponuja zelo priročna orodja, s katerimi povsem enostavno sestavite oglasne pasice z živimi oglasi, ki jih boste s pomočjo HTML kode objavili na svoji spletni strani. Seveda boste poskrbeli za to, da se bodo v teh pasicah izmenjevali oglasi izdelkov, ki so sorodni vašemu spletnemu mestu. Vsakdo, ki bo kliknil na katerega od teh oglasov, bo preusmerjen naravnost na stran izdelka, ki se nahaja na Amazonu.

V tistem trenutku se uporabniku na računalnik ali telefon naloži piškotek, ki si zapomni, da je potencialni kupec prišel od vas. Pa recimo, da se odloči in kupi izdelek. Deležni boste do 10 % od vrednosti nakupa. Ni slabo, ne? Ko enkrat vzpostavite zadevo, vse skupaj teče samo od sebe. In to še ni vse.

Affiliate provizija tudi ob kasnejšem nakupu

Četudi poslani kupec ne kupi izdelka, na katerega je kliknil, pač pa se sprehodi po trgovini in kdaj kasneje kupi kaj drugega, vam vseeno pripada provizija. Verjetno vam ni težko izračunati, da dražji izdelki prinašajo večje zaslužke. Enako pa velja tudi za večje število kupcev, ki jih pošljete k njim. Še ena pomembna lastnost tovrstnega marketinga je, da lahko affiliate partner vseskozi nadzoruje, kateri izdelki se prikazujejo v oglasnih pasicah.

Pa ostanimo pri modnih dodatkih za ženske. Pred poletjem in poleti bodo to verjetno privlačne majice, kratke hlače, krila, kopalke ali sončna očala. Jeseni seveda toplejša oblačila in jakne, pozimi pa bunde in topli čevlji. Na ta način boste še povečali možnost zaslužka. Morda bo kdo rekel, da je affiliate marketing za Slovence bolj drobiž, saj nas je premalo, da bi ustvarili dovolj veliko maso potencialnih kupcev.

A na tem mestu še enkrat dodajmo, da je bistvenega pomena, da zadenete pravo nišo. Bolj ozko boste usmerjeni v neko določeno branžo s svojim blogom, več možnosti bo za opravljen nakup katerega od vaših obiskovalcev. Novičarska stran s 500.000 obiskovalci mesečno ne bo dosegla bistveno večjega uspeha na področju prodaje erotičnih e-knjig kot pa denimo manjša spletna stran, ki govori samo o e-knjigah in se morebiti še dodatno specializira za erotiko.

Naj bo tvoj komentar prvi

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja