Avtomobilski filtri – spoznajte jih!

Vsak avtomobil potrebuje čisti dotok olja, bencina ter zraka, ki ga dosežemo z uporabo tehnologije filtrov. Naloga te tehnologije je, da odstrani vse nečistoče iz našega vozila in notranjih delov občutljivih komponent. Po drugi strani pa nam filtri za avto omogočajo, da med vožnjo ne vdihujemo onesnaženega zraka in si tako ohranjamo zdravje.

Pravočasna zamenjava filtrov je nujna, če želimo, da naš avtomobil deluje brezhibno in tekoče. V tem članku si bomo pogledali različne avto filtre in njihov namen.

Oljni filter

Oljni filterZamenjava olja je nujna na vseh vozilih, saj tako odstranimo staro olje, ki je polno prahu in koščkov kovine. Samo olje se sčasoma tudi izrabi, kar lahko privede do veliko večje obrabe motorja. Oljni filtri za avto skrbijo za čisti dotok olja v motor. Tak filter bo med delovanjem avtomobila ujel vse tujke, ki bi se lahko znašli v motorju.

Pri vsaki menjavi olja je potrebno zamenjati tudi filter za olje, saj ima omejeno kapaciteto prečiščevanja. Glavni razlogi za redno menjavo so:

  • Skrbi za gladko delovanje motorja.
  • Ohranja olje v motorju čisto in tekoče.

Filter za gorivo

Filter za gorivoGorivo je prav tako potrebno peljati čez filter, še preden le-to pride do motorja. Filter za gorivo odstranjuje pesek, rjo in ostale nečistoče iz goriva. Tako nam varuje zdravje motorja in vseh njegovih sestavnih delov. Obenem omogoča tudi čistejše izgorevanje goriva, kar našemu vozilu daje večjo moč.

Njegove glavne prednosti so:

  • Izboljšuje zmogljivost motorja.
  • Varuje črpalko za gorivo in ostale ključne dele motorja.

Filter notranjega prostora

Filter kabineFiltri za avto skrbijo za zrak v kabini vsakega vozila. Ves zrak, ki ga uporabljamo za hlajenje in ogrevanje v notranjosti vozila, gre skozi filter za kabino. Tako se znebimo skoraj vseh nečistoč, na primer cvetnega prahu in drugih nečistoč v ozračju. Poznamo tudi posebne izvedbe filtrov za kabino na podlagi aktivacije z ogljikom, ki ujamejo vse neprijetne vonjave.

Z zamenjavo filtra za kabino dosežemo, da:

  • Vdihujemo čist in svež zrak, ko smo v vozilu.
  • Ohranjamo dobro delujočo klimo.
  • Se umazanija ne nabira v notranjosti kabine.

Zračni filter

Zračni filterTudi sam motor v našem vozilu potrebuje zračni filter. Tako se znebimo vseh insektov, peska in ostale umazanije ter onemogočimo, da bi prišle v sam motor.

Za dobro zmogljivost avta potrebujemo mešanico goriva in zraka. Zrak in goriva morata biti čimbolj čista, kar nam dovoljuje, da iztisnemo vsako kapljivo dodatne moči iz našega vozila. Taki filtri so narejeni iz posebnega nagubanega materiala, ki je narejen na način, da ne prepušča tako večjih kot tudi manjših delcev.

Naj bo tvoj komentar prvi

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja