Bloganje.com Šport in prosti čas Čemu je namenjen metronom?

Čemu je namenjen metronom?

by marijanpeterka
Metronom

Metronom je naprava, ki glasbeniku daje časovno skladnost ritma, in sicer tako, da ustrezno prednastavljen ustvarja enakomeren pulz. Napravo je leta 1812 sicer izumil Dietrich Nikolaus Winkel, ker pa patenta ni prijavil, je štiri leta kaseneje to storil Johann Nepomuk Mälzel, zato se nekoliko napačno izum pripisuje slednjemu.

Metronom je zelo hvaležna napravica, ki glasbeniku začetniku pokaže pot do ustreznega ritma skladbe, ki jo igra. In ne gre le za to, da bi s tem pomagali osebam z nekoliko manj občutka za ritem, pač pa metronom močno olajša in pohitri vadbo. Uporabljajo ga tudi izkušeni glasbeniki, saj so prehodi med skladbami različnih taktov lahko precej zahtevni.

Kakšne metronome poznamo?

Načeloma danes metronome delimo na analogne in digitalne. Analogni so tisti, za katere mnogi glasbeniki pravijo, da imajo dušo, saj so večinoma izdelani iz lesa in skrbno oblikovani. V resnici je takšen metronom videti kot manjši radio iz let, ko so šele prišli med nas. Deluje tako, da s pomočjo manjšega nihala, na katerem je nameščena utež, proizvaja ritmične udarce. Hitrost se nastavlja s pozicijo uteži na nihalu.

Digitalni metronomi Seiko DM-51

Digitalni metronomi Seiko DM-51 (Symphony.si)

Digitalni metronom pa je sodobnejša različica naprave, ki je prav tako videti kot nek glasbeni predvajalnik, le iz modernejše dobe. Seveda danes ni prav nič posebnega, če si aplikacijo, ki služi v ta namen, naložimo kar na svoj pametni telefon, a ni vsak metronom za vsakogar.

Kam po kakovosten metronom?

Napravo, ki nam pomaga ujeti pravo hitrost ritma pri igranju skladbe, lahko kupimo v glasbeni trgovini, kot je denimo Symphony International d.o.o., kjer so na voljo analogni in digitalni metronomi. Morda še eno zanimivo dejstvo glede teh naprav.

Digitalni metrotuner Boss TU-03

Digitalni metrotuner Boss TU-03 (Symphony.si)

Nekateri modeli digitalnih metronomov nudijo tudi funkcijo uglaševanja glasbil (metrotunerji), omislite pa si lahko celo vibracijski metronom v obliki ure. Omenjena trgovina izdelke ponuja tudi prek spleta, zato sta pregled različnih naprav in izbira precej olajšana.

Kako izbrati metronom?

Ne le analogni ali digitalni metronom, pomembno je tudi, na katero glasbilo boste igrali z njegovo pomočjo. Gre namreč za to, da so nekateri metronomi tišji, drugi pa glasnejši. Da bi bila določena skladba odigrana tako, kot je zapisana v notah, je med vajo uporaba metronoma skorajda nujna.

Analogni metronomi Wittner Piccolo

Analogni metronomi Wittner Piccolo v različnih barvah (Symphony.si)

Nekateri metronomi se enostavno navijejo, na primer model Piccolo proizvajalca Wittner, ki se ponaša s kakovostno izdelavo. Je pa potrebno vedeti, da pri klasičnih metronomih ni moč nastavljati jakosti zvoka, zato je takšen metronom ob igranju glasnejših glasbil manj uporaben.

Koliko stane metronom?

Metronom v trgovini Symphony International lahko kupite že za slabih 15 € pa tja do 100 in nekaj več evrov. Med dražje spadajo tudi zapestni vibracijski metronomi, ki pa so izjemno praktični. Tako lahko za dva stotaka denimo kupite mobilni vibracijski metronom Soundbrenner Core.

Mobilni vibracijski metronom Soundbrenner Core

Mobilni vibracijski metronom Soundbrenner Core (Symphony.si)

Gre za pametno napravo v obliki ure, ki se ponaša s štirimi funkcijami. Deluje namreč kot ura, tihi vibracijski metronom, magnetski uglaševalec in merilec glasnosti v decibelih. Prednost te naprave je, da jo lahko uporabljate ne le med vajo, pač pa tudi na samem nastopu, omogočena pa je sinhronizacija z do petimi osebami hkrati.

Nekaj dejstev o metronomu

Metronom glasbeniku močno olajša vadbo in krepiti temeljne veščine. Pomaga pri osredotočanju na ritem in nauči o pomenu časa pri izvajanju posamezne skladbe. Ker je veliko skladb napisanih v 4/4 taktu, se je precej težje naučiti igranja drugih izven tega okvirja, in prav pri tem je metronom v veliko pomoč.

Če se nameravate vpisati v glasbeno šolo oziroma ste to naredili pred kratkim, brez metronoma enostavno ne bo šlo. Svetujemo vam, da preverite pestro ponudbo v glasbeni trgovini Symphony, kjer lahko izbirate med različnimi vrstami metronomov. Z vprašanjem, kateri bo pravi, pa se lahko obrnete kar na učiteljico v glasbeni šoli.

Morda vas zanima tudi ...