Bloganje.com Lepota in zdravje Hiperbarična kisikova terapija

Hiperbarična kisikova terapija

by marijanpeterka

Hiperbarična kisikova terapija oziroma »Hyperbaric oxygen therapy« ali kratko HBOT je ena tistih sodobnih terapij, ki so že dolgo nazaj našle svoje mesto v zdravstvu, v sodobnem času pa se vse bolj uporabljajo tudi v preventivne namene in predvsem v športu. Zakaj? Zato, ker hiperbarična kisikova terapija skrbi, da se telo oskrbi s povečano količino kisika, ta pa je nujno potreben tako za izboljšano delovanje kot tudi za zdravljenje vseh telesnih organov. S tem, ko damo telesu na razpolago več kisika in poskrbimo, da ta doseže tudi tiste celice in tkiva, ki so pogosto prikrajšani, prične naše telo veliko bolje delovati in lažje skrbi tudi za samozdravljenje.

Kdaj nam lahko koristi hiperbarična kisikova terapija?

V kolikor imate zdravstvene težave, je hiperbarična kisikova terapija (HBOT) odlična dopolnitev vašim drugim terapijam. S tem, ko v telesu povečate količino kisika, namreč poskrbite, da bodo vse druge terapije veliko bolj učinkovite. Nenazadnje vsaka celica za dobro delovanje potrebuje kisik in hranila.

Hiperbarična kisikova komora

Terapija HBOT se izvaja v hiperbarični kisikovi komori.

Hiperbarična kisikova terapija se tako uporablja za spodbujanje zdravljenja pri poškodbah (mišic, vezi, kosti), pri različnih okužbah, pri celjenju ran, odlična je pri pospešenem okrevanju po možganski kapi ali zaviranju napredovanja multiple skleroze, z njeno pomočjo se spopada s hujšimi anemijami ali krvnimi boleznimi.

Je terapija primerna za vsakogar?

Komu je kisikova terapija namenjena?Tako kot pri vsaki vrsti terapije, je treba tudi pri terapiji s kisikom ugotoviti, ali je pacient zanjo primeren. V prvi vrsti je potreben pregled pri zdravniku, specialistu anesteziologije in intenzivne terapije, ki ima znanje iz hiperbarične medicine. Šele na podlagi njegovega mnenja se hiperbarična kisikova terapija (HBOT) lahko prične. Seveda pa obstajajo tudi kontraindikacije, ki so znane vnaprej. Tako se hiperbarična kisikova terapija odsvetuje pri pnevmotoraksu (uhajanju zraka iz pljuč v njihovo okolico) in pri jemanju nekaterih zdravil. Prav tako se včasih ne priporoča ljudem s kronično obstruktivno pljučno boleznijo, pri okužbah dihal in težavah z Evstahijevo cevjo (pomembno za izenačevanje pritiska), vsekakor pa tudi ni primerna za ljudi, ki imajo nepremagljiv strah pred majhnimi oz. zaprtimi prostori.

Morda vas zanima tudi ...