Bloganje.com Šport in prosti čas Izbira tekaških čevljev: ne naredite teh 5 napak!

Izbira tekaških čevljev: ne naredite teh 5 napak!

by marijanpeterka
Izbira tekaških čevljev

Ko izbiramo nove tekaške čevlje, lahko v specializiranih trgovinah s tekaško opremo najdemo najrazličnejše modele in blagovne znamke. Še posebej tekači začetniki se pri tem ne znajdejo najbolje, zato je narejenih kar nekaj napak.

Že pred vstopom v trgovino je pametno, da si vsak oblikuje pravilno strategijo za nakup primerne tekaške obutve. Katere so torej napake, ki se pri izbiri obutve za tek pojavljajo najpogosteje? Spoznajte jih v nadaljevanju.

1. Nakup tekaške obutve brez predhodnega merjenja

Pred nakupom tekaških čevljev si je treba izmeriti dolžino stopal. Na ta način boste vedeli, katera velikost vam povsem ustreza. To velja še posebej v primeru, ko čevlje za tek kupujete prek spleta.

Ženski tekaški čevlji Hoka Clifton 9

Ženski tekaški čevlji Hoka Clifton 9 (Extreme Vital)

Zavedajte se, da so velikosti tekaške obutve običajno nekoliko manjše kot pri klasičnih čevljih. Ključni razlog za to je, da je notranji del tekaškega čevlja dodatno oblazinjen. Zlasti petni del ima zaradi boljšega oprijema stopala ter prilagoditve oblike pete ta del precej debelejši.

Pri preizkušanju tekaške obutve upoštevajte pravilo, da mora biti pred prsti ostati za en prst prostora. Seveda pa so dobrodošli tudi nasveti prodajalcev, ki imajo z izbiro ustrezne velikosti tekaških čevljev veliko izkušenj.

2. Nakup tekaških čevljev, ki ne ustrezajo podlagi

Eden ključnih dejavnikov pri nakupu tekaških čevljev, na katerega pa včasih kar pozabimo, je namen obutve. Ravno namen obutve namreč narekuje lastnosti, na katere je treba biti še posebej pozoren. Ob tem se je najpomembneje vprašati, po kakšni podlagi nameravamo teči najpogosteje.

Moški trail tekaški čevlji Salomon Speedcross 5 GTX

Moški trail tekaški čevlji Salomon Speedcross 5 GTX (Extreme Vital)

Če je vaš cilj večinoma časa teči po gozdnih poteh, je najbolje poseči po stabilnih in nekoliko bolj robustnih čevljih. Slednji imajo precej več oprijema v primerjavi s tistimi, ki so namenjeni teku po asfaltu. Številni modeli vsebujejo tudi membrano, ki ne prepušča vlage in vode.

3. Neupoštevanje pronacije ali supinacije

Ko se pri nakupu tekaške obutve srečamo z izrazi nevtralno stopalo, pronacija in supinacija, je pomembno, da so nam pojmi povsem jasni. Vprašanje pa je, koliko tekačev začetnikov v resnici razume, kaj našteti pojmi sploh pomenijo oziroma kaj točno narekujejo pri nakupu.

Otroški tekaški čevlji Salomon Patrol JR

Otroški tekaški čevlji Salomon Patrol JR (Extreme Vital)

V grobem omenjeni izrazi označujejo anatomsko zgradbo stopala. Tekaški čevlji za pronatorje so v osnovi bolj blaženi na notranji strani ter učinkovito preprečujejo preveliko zvračanje stopala navznoter. Obutev za supinatorje pa je bolj blažena na zunanji strani in skrbi za preprečevanje prekomernega zvračanja stopala navzven.

4. Prevelik poudarek na izbiro blagovne znamke

Vam je znamka oziroma proizvajalec obutve za tek pomemben? Kar nekaj kupcev se na to niti ne osredotoča preveč. Čeprav sama blagovna znamka v resnici nima nujno vpliva na kateri koli parameter tekaškega koraka, vseeno številni tekači pravijo, da jim določena blagovna znamka obutve precej bolj ustreza v primerjavi z drugimi.

Moški tekaški čevlji New Balance Fresh Foam X 880v12

Moški tekaški čevlji New Balance Fresh Foam X 880v12 (Extreme Vital)

Med proizvajalci se najpogosteje razlikujeta način blaženja in sprednji del čevlja. Če boste pri nakupu naslednjih tekaških čevljev zamenjali proizvajalca, morate najprej najti pravo velikost obutve. Številke se namreč med proizvajalci zelo pogosto razlikujejo. Ob tem je smiseln tudi postopen prehod med uporabo obutve različnih blagovnih znamk.

5. Ignoriranje občutka udobja med tekom

Eden od morda najpomembnejših vidikov, ki vplivajo na izbiro tekaške obutve, je občutek udobja. Ga upoštevate? Raziskave kažejo, da je večji občutek udobja pri nošenju tekaške obutve povezan z bistveno večjo ekonomičnostjo teka. Prav tako zmanjšuje tveganje za pojav tekaških poškodb.

Ženski trail tekaški čevlji On Cloudvista

Ženski trail tekaški čevlji On Cloudvista (Extreme Vital)

Seveda je občutek udobja izjemno težko opredeliti, zato je rezultate raziskav s tega področja treba jemati z določeno mero kritičnosti. Kljub temu pa lahko sklepamo, da udobje čevljev za tek pomembno vpliva na pojavnost poškodb, prav tako pa tudi na tekmovalni rezultat. Ker je občutek udobja pogojen individualno, je pred nakupom še toliko pomembneje preizkusiti čim več različnih modelov tekaške obutve.

Morda vas zanima tudi ...