Je čas za nakup gorskega kolesa?

Sončno in toplo vreme je prvi znanilec obdobja, ko so aktualne predvsem aktivnosti na prostem, kot je gorsko kolesarjenje. Zato je to čas, ko moramo preveriti stanje našega gorskega kolesa, ga po potrebi očistiti in ga peljati na servis. Če pa ugotovimo, da je naše staro gorsko kolo opravilo svoje, je čas za nakup novega. In kaj vse je potrebno pri nakupu upoštevati?

1. Izberite ustrezno velikost kolesa

Velikost gorskega kolesa je ključni dejavnik, ki vpliva na udobje pri vožnji, njegovo kontrolo, težo in učinkovitost kolesarjenja. Običajno so velikosti določene v colah, kar se nanaša na velikost pnevmatik, prav tako pa boste zasledili različne velikosti koles glede na njihove okvirje.

Cross country kolo Specialized Stumpjumpber FSR Comp Alloy
Cross country kolo Specialized Stumpjumpber FSR Comp Alloy (Extreme Vital)

Ne glede na to, je pomembno, da gorsko kolo pred nakupom preizkusite. Tako boste najlažje ugotovili, ali vam položaj med vožnjo ustreza ali ne, saj se kolesa iste velikosti med seboj razlikujejo tudi v obliki okvirjev.

2. Izberite primerno vrsto gorskega kolesa

Danes je ponudba gorskih koles izjemno pestra. Med seboj se razlikujejo predvsem v tem, za kakšne terene in namene uporabe so oblikovana, kar se odraža v njihovi geometriji okvirjev in celotni zasnovi.

Prednjevzmeteno gorsko kolo Scott Scale 970
Prednjevzmeteno gorsko kolo Scott Scale 970 (Extreme Vital)

Zaradi tega se nekatera gorska kolesa bolje obnesejo na vzponih, druga na spustih, tretja pa morda na vseh terenih. Zato je dobro vedeti, da se gorska kolesa delijo na več tipov, in sicer na cross country, enduro, freeride in downhill kolesa.

3. Polno vzmeteno ali delno vzmeteno gorsko kolo?

Gorska kolesa imajo lahko različne stopnje vzmetenja. To se odraža na absorpciji udarcev, ki nastajajo pri vožnji na neravnem terenu. Če imajo kolesa na sprednjem delu vzmetene vilice, zadnji del pa je trd, so to hardtail kolesa oziroma trdaki ali trdorepci. Običajno so cenejša in imajo manj gibljivih delov, zato je tudi njihovo vzdrževanje preprostejše.

Žensko polnovzmeteno gorsko kolo Giant Liv Intrigue 29 2
Žensko polnovzmeteno gorsko kolo Giant Liv Intrigue 29 2 (Extreme Vital)

Kadar pa imajo gorska kolesa na sprednjem delu vzmetene vilice, na zadnjem delu pa amortizerje, govorimo o polnem vzmetenjem. Takšna kolesa omogočajo prijetnejšo in prizanesljivejšo vožnjo na vseh terenih, nudijo boljši prenos moči in učinkovitejšo vožnjo po hribih. Polno vzmetena gorska kolesa so dražja, prav tako pa je potrebno več pozornosti nameniti njihovemu vzdrževanju.

4. Materiali, iz katerih so izdelana gorska kolesa

Ker je okvir gorskega kolesa njegova hrbtenica, je izjemno pomembno, iz katerega materiala je izdelan. Izbira materiala močno vpliva na učinkovitost vožnje, zato ni vseeno, kaj boste izbrali. Med najpogostejšimi izbirami je aluminij, ki je zelo trpežen material in je tudi lažji napram jeklu. Trenutno predstavlja najbolj dostopno možnost, če primerjamo kvaliteto in ceno gorskega kolesa.

Gorsko enduro kolo Specialized Enduro Comp 29
Gorsko enduro kolo Specialized Enduro Comp 29 (Extreme Vital)

Vse bolj priljubljena izbira pa so karbonski okvirji, ki so še lažji od aluminija. Zaradi nižje odpornosti na udarce je večja verjetnost, da se kolo poškoduje v primeru nesreče ali trka. Potrebno je upoštevati, da so karbonska kolesa bistveno dražja od aluminijastih, zato je treba dobro premisliti, kaj resnično potrebujete. V določenih situacijah nekaj manj kilogramov teže na račun okvirja ne igra bistvene vloge, zato se lahko zadovoljite tudi z aluminijastim okvirjem.

5. Komponente gorskega kolesa

Tudi pri izbiri menjalnika, ročic in verižnikov je potrebno nekaj previdnosti. Cenejše komponente, ki jih dobite na nekaterih kolesih, so osnovne in tudi veliko težje. Vedeti pa morate, da je kakovost menjalnika zelo pomembna, saj si ne morete privoščiti, da vas kolo pusti na cedilu na najzahtevnejših odsekih. Danes imajo gorska kolesa različno kakovostne komponente, zato jih velja pred nakupom temeljito preveriti.

Električno gorsko kolo Scott Aspect eRide 920
Električno gorsko kolo Scott Aspect eRide 920 (Extreme Vital)

Če ste že izkušen gorski kolesar, zagotovo veste, ali vam izbrano kolo ustreza ali je čas za nakup novega. V tem primeru sami dobro veste, kaj natančno potrebujete. Če pa kupujete svoje prvo gorsko kolo, smo prepričani, da bo s pomočjo zgornjih nasvetov izbira bistveno lažja.

Vir: https://www.infotehna.si/vodic-za-nakup-gorskega-kolesa