Je WordPress res tako preprost za uporabo?

Če ste že slišali za WordPress, ste zagotovo slišali tudi to, da je sistem izjemno enostaven za uporabo in da ga lahko brez težav uporabljajo celo tisti, ki z računalnikom niso najbolj domači. Pa je temu zagotovo tako? Lahko bi zapisali, da te besede vsebujejo kanček pretiravanja, toda veliko vsekakor ne.

Potrebna je osnovna računalniška pismenost, sicer pa WordPress lahko osvoji vsak, ki mu nameni nekaj časa. S tem imamo v mislih osnove, kot so denimo namestitev sistema, izbira grafične predloge, uporaba vtičnikov ter dodajanje vsebin. Za razne tehnične izboljšave ali napredne prilagoditve pa je potrebno imeti tudi nekaj programerskega znanja.

Namestitev sistema WordPress

Vam ponudnik gostovanja omogoča uporabo nadzorne plošče cPanel? Potem boste med ikonami zagotovo našli tudi »Softaculous«, morda celo »WordPress«, prek katere lahko sistem zelo enostavno namestite. Potrebnih je le nekaj klikov in izpolnjenih obrazcev. Nič zapletenega, torej.

Softaculous - namestitev WordPress
Namestitev sistema WordPress prek zbirke aplikacij Softaculous vzame le minuto časa.

Po namestitvi se vam bo v nadzorni plošči prikazalo obvestilo, da je sistem uspešno nameščen. Videli boste dve povezavi – eno neposredno do nove spletne strani, druga pa vas bo vodila na stran, kjer se lahko vpišete v WordPress administracijo.

Če boste z namestitvijo imeli težave, vam priporočamo obisk spletne strani WordPress Slovenija, kjer boste našli navodila v slovenščini in številne koristne vodiče za uporabo sistema.

Osnovne nastavitve

Po vpisu v administracijo boste na levi strani videli meni, v katerem bo tudi element »Nastavitve«. Kliknite nanj in nastavite osnovne nastavitve, kot so:

 • naslov spletišča,
 • slogan,
 • URL povezava (2x),
 • e-naslov,
 • časovni pas,
 • oblika zapisa datuma,
 • oblika zapisa časa,
 • jezik spletne strani.

Preverite tudi ostale dele nastavitev. Denimo pod »Razprava« lahko določite, ali bo na vaši spletni strani dovoljeno komentiranje prispevkov. Zelo pomembna je tudi administracijska stran »Trajne povezave«, na kateri določite strukturo povezav. V večini primerov je tu najbolje izbrati možnost »Ime prispevka«.

Namestitev grafične predloge in vtičnikov

Za WordPress so izdelane številne grafične predloge. Veliko je plačljivih, še več pa brezplačnih. Slednje boste našli s klikom na »Videz« in »Teme«, nato pa zgoraj kliknite gumb »Dodaj novo«. Kot boste videli, je izbira zares ogromna. Izbrano temo lahko preprosto namestite neposredno v WordPress administraciji ter jo tudi aktivirate.

Namestitev WordPress grafične predloge
Znotraj administracije WordPress lahko izbirate med mnogimi brezplačnimi grafičnimi predlogami.

Vtičniki so posebne programske kode, ki spletni strani doprinesejo nove funkcionalnosti. Naj jih nekaj naštejemo:

 • kontaktni obrazec ali obrazec za povpraševanje,
 • anketa ali kviz,
 • odpiranje slik v »pop-up« oknu,
 • obvestilo o uporabi piškotkov,
 • pojav »pop-up« okna za zbiranje e-naslovov,
 • ikone za deljenje vsebin prek socialnih omrežij.

Obstajajo tudi mnogo bolj napredni vtičniki, denimo za uporabo predpomnjenja, ureditev SEO nastavitev spletne strani, izdelavo XML zemljevida spletnega mesta, vstavitev Google Analytics kode v glavo strani ipd. Z vtičnikom lahko celo dodate funkcionalnost spletne trgovine.

Objava strani in prispevkov

Bistvena funkcionalnost sistema WordPress je zmožnost urejanja in objave vsebin. Te se v osnovi delijo na strani in prispevke. Strani so neke splošne vsebine, npr. »O nas«, »Pogoji uporabe«, »Kontakt«, medtem ko imamo s prispevki v mislih blog objave. Vsak prispevek je potrebno uvrstiti tudi v eno izmed kategorij.

Kategorije lahko ustvarjate poljubno, enako velja tudi za oznake. WordPress omogoča tudi komentiranje prispevkov, ki jih lahko urejate, brišete in objavljate. Vse je zelo intuitivno, zato lahko za konec še enkrat potrdimo, da naslov današnje objave velja – WordPress je vsekakor zelo preprost za uporabo.

Naj bo tvoj komentar prvi

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja