Kaj je factoring?

V času, ko se marsikatero podjetje ali samostojni podjetnik spopada s težavami zaradi plačilne nediscipline, je factoring ena izmed rešitev, ki lahko precej olajšajo poslovanje. Factoring predstavlja posredovanje pri poslovanju oziroma posredovanje pri urejanju plačil. V kakšnem smislu?

Denimo, da kot podjetnik pričnete sodelovati z novo stranko, ki pa zahteva precej dolge roke plačila. Podjetja ne želite odgnati zgolj zaradi rokov, sami pa si zaradi stabilnosti svojega poslovanja ne morete privoščiti, da bi na plačilo čakali denimo tri mesece. V takšnem primeru se velja obrniti na podjetje za factoring, ki bo poskrbelo, da bo »volk sit in koza cela«.

Kako poteka factoring?

Factoring podjetja so podjetja, ki se ukvarjajo s finančnimi storitvami, a niso nujno banke. Njihova specialnost je odkup terjatev. To pomeni, da lahko brez skrbi sklenete posel z novo stranko in se odločite za odkup terjatve – ko izdate račun na podlagi pogodbe, bo podjetje za factoring financiralo njegovo plačilo in denar se bo znašel na vašem računu, kljub temu, da bo stranka dejansko plačala šele čez tri mesece, tako kot je želela. In koliko vas bo factoring stal? Običajno se za financiranje posrednika sklene pogodba, v kateri je določeno, kolikšen delež zneska na računu boste factoring podjetju morali odstopiti za njihovo financiranje. In ker gre dejansko za neke vrste kreditiranje, je strošek lahko tudi recimo 20 % zneska na računu. Vsekakor velja, da se je smotrno o znesku plačila za factoring skušati pogoditi tudi glede na znesek računa ter glede na to, kako pogosto s podjetjem za factoring dejansko poslujete.

Ima financiranje posrednika še kakšno drugo prednost? Vsekakor. Preden se pri podjetju za factoring odločijo za odkup terjatve, se podrobno pozanimajo o tem, kakšno podjetje je pravzaprav lastnik. Plačujejo svoje terjatve redno, imajo dober sloves in boniteto? Če se vaš naročnik utaplja v dolgovih, blokadah računa in podobno, s financiranjem ne bo nič. Če si factoring ne želite zato, ker vas je strah, da sicer plačila ne boste nikoli dobili, temveč dejansko zato, ker bi radi zgolj hitrejše plačilo, pa se boste za sodelovanje dogovorili brez težav.

In še ena prednost je: s tem, ko factoring poskrbi za takojšnje plačilo, boste lahko tudi sami v rednem roku plačali vse svoje račune. To pa pomeni, da se ne boste na seznamu neplačnikov s slabo boniteto znašli tudi sami. Ugled vašega podjetja bo tako ostal neomadeževan – in tudi zaradi tega se izplača del zneska za opravljeno storitev ali prodane proizvode odstopiti posredniku.

Naj bo tvoj komentar prvi

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja