Bloganje.com Razno Kako deluje laserski razrez?

Kako deluje laserski razrez?

by marijanpeterka

Laserski razrez je razrez materiala z laserskim žarkom. Laserski žarek je usklajeno enobarvno sevanje. To pomeni, da prihaja iz enega vira (imenovanega resonator), ki proizvaja (oddaja) sevanje svetlobe (ali celo v nevidnem spektru) valov v korakih, ki imajo isto frekvenco, fazo in polarizacijo. Laserska svetloba je na splošno ozko valovna dolžina svetlobe, vendar pa obstajajo tudi laserji, ki oddajajo širok spekter svetlobe ali različne valovne dolžine svetlobe hkrati.

Ne bomo se spuščali v podrobnosti, ki bi pojasnjevale, kako se laserski žarek proizvaja, dovolj je že, da veste, da je prvotno proizvedeno sevanje (določene valovne dolžine) skozi cevi, to sevanje pa se poveča z pomočjo moči laserja. Proizvedena moč ustvari svetlobo, ki se usmeri iz laserske glave kot laserski žarek. Laserski žarek ima premera le par nanometrov. Žarek je usmerjen v sistem zrcal in leč, potem pa s pomočjo visokih hitrosti pretoka plina (ogljikov dioksid, dušik ali kisik) ta laserski žarek obdeluje material.

Laserski žarek

Pomembno je, da zaradi velike moči in nevarnosti laserskega žarka pri laserskem razrezu nosimo zaščitna oblačila in rokavice. Laserski žarek lahko poškoduje tudi oči, zato moramo pri nadzorovanju laserskega žarka nositi zaščitna očala. Že večkrat je pri laserskem razrez prišlo do poškodb roženice, te poškodbe pa lahko povzročijo tudi popolno oslepelost.

Laserski razrez je avtomatizirana oblika tehnologije, kar pomeni, da je pri njej zmanjšana tudi možnost poškodb pri delu in delovnih bolezni. Kljub temu je laserski razrez še vedno dokaj nevarna tehnologija, še posebej, če laserski stroj ni primerno vzdrževan ali pa če se delavci pri delu ne znajo paziti. Potrebno je torej biti seznanjen z vsemi varnostnimi ukrepi ter standardi za zagotavljanje varnosti pri delu.

Morda vas zanima tudi ...