Bloganje.com Dom in vrt Kako do ustrezne vlažnosti zraka v stanovanju?

Kako do ustrezne vlažnosti zraka v stanovanju?

by marijanpeterka
Vlažnost zraka v stanovanju

Za udobno bivanje v stanovanju poleg opreme potrebujemo še kakovosten zrak ustrezne vlažnosti. Ta namreč ne sme biti preveč suh ali pretirano vlažen, večja odstopanja pa se zelo poznajo tudi v storilnosti v delovnem okolju, kjer zrak ni primerno vlažen.

Splošno velja, da mora vlažnost zraka dosegati med 50 in 55 %, stopnjo le-te pa enostavno izmerimo s higrometrom. Higrometer je torej naprava za merjenje vlažnosti zraka, običajno pa kaže še temperaturo zraka in nekatere druge podatke. Kupimo ga v trgovini z opremo za dom ali naročimo prek spleta.

Kako ukrepati, kadar je vlage preveč?

V primeru, da vlažnost zraka dosega višje vrednosti od 55 %, se počasi ustvari idealno okolje za nastanek zidne plesni. Za slednjo velja, da je zdravju škodljiva, uničuje stene in pohištvo ter je izjemno trdovratna. Ob pojavu zidne plesni je treba takoj reagirati in pričeti s sanacijo.

Ni dovolj zgolj obrisati temen madež z vlažno krpo, ampak se je zadeve treba lotiti bolj zavzeto. V prvi vrsti pa seveda ugotoviti, kaj je sploh razlog za tako visoko vlažnost zraka in ta vzrok odpraviti, preden se očisti plesen in sanira stene.

Imate hujše težave z vlago?

Povsem mogoče, da ste imeli pred kratkim kakšno nezgodo s počeno cevjo za vodo in vam je poplavilo stanovanje. Lahko pa razlog za visoko vlažnost zraka tiči v pravkar končani gradnji ali obnovi. Takrat se v stenah praviloma zadržuje še veliko vlage, ki seveda konča v zraku.

V tem primeru vam lahko na pomoč priskoči razvlažilec zraka, kakršnega lahko najamete v podjetju Frisema d.o.o. in je dnevno sposoben iz prostora izločiti do 55 litrov vode. Zagotovo izjemen dokaz, ko praznimo posodo, in jasen signal, da smo se pravilno lotili težave.

Kako ukrepati, kadar je zrak presuh?

Seveda je kakovost zraka v stanovanju ali poslovnem prostoru slabša tudi v primeru, ko je ta presuh. Takrat se hitro pojavijo pekoče oči, dražeč kašelj in na splošno težave s sluznico. Navadno je zrak preveč suh v zimskem času, saj ga dodatno izsušujemo z ogrevanjem.

Kadar pride do tega pojava, je dobro razmisliti o vlažilcih zraka, ki so na voljo v vseh bolje založenih tehničnih trgovinah. Izberete lahko tudi takšnega z avtomatskim delovanjem, v katerega kanete kapljico eteričnega olja in še dodatno izboljšate vzdušje v prostoru.

Pomen rednega prezračevanja

Da bi imeli v stanovanju ustrezno vlažen zrak, je treba prostore redno zračiti. Za to poskrbimo z odpiranjem oken in ustvarjanjem kratkotrajnega prepiha, ki sporam plesni prepreči, da bi se zasidrale na svoje mesto na steni. Svež zrak, bogat s kisikom, dobro vpliva na vsa živa bitja in skrbi, da možgani bolje delujejo.

Prezračevanje stanovanja

Prezračevanje stanovanja

Še posebej velik problem so cenejša PVC okna in vrata, ki neprodušno zaprejo dotok zraka od zunaj. Načeloma se zdi, da je tako prav, vendarle pa moramo poskrbeti za konstantno kroženje zraka.

Če imamo v stanovanju s tem težave, je dobro razmisliti celo o vgradnji prezračevalnega sistema. Ta namreč omogoča dotok svežega zraka, ki pa je v hladnejših dneh primerno ogret in ne dviguje stroškov ogrevanja.

Morda vas zanima tudi ...