Kako izbrati kar najprimernejše smuči?

Slovenci smo smučarski narod, po čemer smo poznani tudi po svetu. Učenje smučarskih veščin je verjetno kaj kmalu na vrsti takoj za hojo in vožnjo s kolesom. Znanje predajamo iz roda v rod, vse pogosteje pa se poslužujemo tudi nasvetov učiteljev smučanja, saj se je slog smučanja s prihodom novih oblik smuči v zadnjih letih bistveno spremenil.

Smučanje že dolgo ni več samo spust po ravnem hribu, ampak smo smučarji postali bolj zahtevni, izbiramo različna smučišča, spreminjata pa se tudi slog in sama smučarska oprema. Za začetek pa poglejmo, kako izbrati kar najustreznejše smuči.

Kako dobri ste v smučanju?

Eden ključnih podatkov pred izbiro najprimernejših smuči je, kako dobri dejansko ste na snegu. Za začetek bo dovolj, če se umestite v eno izmed treh kategorij: začetnik, soliden, odličen. Na ta način vam bo lažje pomagal tudi prodajalec na prodajnem mestu.

Smuči Elan GSX Fusion X
Smuči Elan GSX Fusion X + vezi EMX 12.0 Fusion X (Extreme Vital)

Ni vseeno, ali ste nazadnje smučali pred desetimi leti na sosednjem hribu ali pa ste se še lani podili po belih strminah zahtevnejšega smučišča. Skozi leta se smučarska oprema spreminja, saj mora slediti novim smučarskim slogom, ki so posledica napredka na tem področju.

Kakšen stil smučanja gojite?

Časi, ko smo nakup smuči opravili glede na telesno višino in imeli v mislih le hitre spuste, so minili. Tehnika smučanja in tehnologija sta tako močno napredovali, da lahko v zahtevnejših zavojih uživamo tudi rekreativci. Seveda ne moremo mimo smuči z ukrivljenim stranskim lokom, ki poskrbijo za ta del užitkov na belih strminah.

Prav od širine smuči v tem delu in samega stranskega loka bo odvisno, kako boste izpeljali svoj naslednji zavoj. Zelo pomembne informacije pred izbiro smuči so tudi, ali ste smučar, ki bolj trdo pritiska na smuči in hitro vijuga, ali pa si za zavoje raje vzamete nekaj več časa in prostora.

Smuči Atomic Redster G9
Smuči Atomic Redster G9 + vezi X 12 GW (Extreme Vital)

Smučarji na nekoliko manj zahtevnih strminah bodo vsekakor potrebovali povsem drugačne smuči kot tisti na bolj strmih in poledenelih površinah. Tudi podlaga močno vpliva na samo izbiro smuči. Nekateri smučarji nadvse obožujejo poledenele strmine, drugi uživajo v brezskrbnem rezanju zavojev na mehkejših podlagah, spet tretje zanima zgolj turna smuka po neurejenih površinah.

Kako izbrati pravo dolžino smuči?

Za smučarje začetnike velja, da je idealna dolžina smuči zanje nekje med 100 in 140 centimetri. Smuči namreč ne merimo več tako kot včasih, ko so morale biti naše »sulice« vsaj približno deset centimetrov daljše od nas. Pri zgoraj omenjeni dolžini smuči bo vaš radij zavoja nekje med 7 in 9 metri.

Če spadate med smučarje, ki znajo malce več od golega preživetja na smučeh, je priporočljiv izbor dolžine smuči med 120 in 160 centimetri. Te vam bodo ponujale večji radij zavoja, in sicer med 9 in 13 metri.

Smuči Völkl Racetiger SL
Smuči Völkl Racetiger SL + vezi RMotion2 12 GW (Extreme Vital)

Za tiste večje smučarske znalce, ki se brez težav spuščajo po najzahtevnejših progah, pa se priporoča izbira smuči dolžine 150 do 190 centimetrov. Kar je morda razvidno na hitro, je, da smučarji začetniki izbirajo krajše smuči, ki jim omogočajo krajše zavoje, bolj izkušeni pa daljše, ki jim omogočajo nekoliko agresivnejše smučanje in daljše zavoje pri večjih hitrostih.

Se ženske smuči razlikujejo od moških?

Tako je! Poleg na oko opaznega dizajna in barv se ženske smuči od moških razlikujejo še v nekaj podrobnostih. Ker je anatomija ženskega telesa nekoliko drugačna od moškega, ni nobeno presenečenje, da so ženske smuči malce lažje od moških. Še ena zanimivost pa je položaj smučarskih vezi, ki so v primerjavi z moškimi nameščene nekoliko bolj naprej – za lažjo in boljšo vodljivost smuči.

Pred samim nakupom smuči se vsekakor posvetujte še s strokovnjakom v trgovini s smučarsko opremo, ki vam bo z veseljem svetoval optimalno izbiro glede na vaše zahteve, potrebe in znanje.

Naj bo tvoj komentar prvi

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja