Bloganje.com Razno Kako izbrati ustrezno notno stojalo?

Kako izbrati ustrezno notno stojalo?

by marijanpeterka
Kako izbrati notno stojalo

Če boste na svoj glasbeni inštrument želeli zaigrati določeno skladbo, se jo boste morali najprej naučiti. Za to boste seveda potrebovali ustrezne note oziroma glasbeno literaturo. Pri tem je pomembno tudi to, da boste note z lahkoto brali. In prav tu vam na pomoč priskoči notno stojalo, njegova izbira pa ni vedno povsem enostavna. Na tržišču so na voljo stojala različnih kakovosti in različnih proizvajalcev. Za katero stojalo za note se boste odločili, seveda vpliva to, kako resno se ukvarjate z igranjem inštrumenta.

Pri izbiri ustreznega notnega stojala morate biti pripravljeni na različne okoliščine. Če boste imeli koncert na odprtem, vam lahko nagajiv veter odnese notne zapise. Tega si nikakor ne želite, kajne? Zato mora biti stojalo za note trdno in s stabilnimi nogami. Zelo zaželena je tudi funkcija, ki omogoča pritrditev sponk, ki držijo notne zapise. Posebej bodite pozorni še na to, da stojalo omogoča dodatne nastavitve, kot je na primer pregibna notna površina.

Namizno ali orkestrsko notno stojalo?

Notno stojalo je lahko namizno ali orkestrsko, seveda je vse odvisno prav od namena njegove uporabe. Če boste z igranjem skladbe vadili doma, vam priporočamo orkestrsko stojalo, ki ima trdno perforirano ploščo. Takšno stojalo za note vam bo zagotovilo izredno stabilnost, pa čeprav vam bo zavzelo malo več prostora.

Notna stojala

Če boste stojalo prenašali naokrog, ga jemali s seboj v glasbeno šolo, na nastope ali vaje, potem se odločite za zložljivo notno stojalo, saj ga boste lahko na enostaven način prenašali s seboj. Na splošno so vsa stojala nastavljiva po višini, nastavljiv je tudi naklon zaslona za note. Zato si jih lahko hitro in enostavno nastavite tako, da bo stojalo ustrezalo vam in vašemu načinu igranja.

Za namizno stojalo se odločite v primeru, ko igrate na inštrument, pri katerem sedite. Tipičen primer so na primer citre. Posebej naj poudarimo prav to, da je namizno notno stojalo uporabno še za druge primere, na primer za branje knjig, držanje revij in podobno. Prednost namiznih notnih stojal se skriva še v tem, da so zložljiva in tako zavzamejo zelo malo prostora.

Kakšna pa je cena stojala za note?

Na splošno lahko zapišemo, da notno stojalo ni pripomoček, za katerega boste odšteli goro denarja. Ceno stojal določata predvsem kakovost in blagovna znamka. Seveda boste za masivna notna stojala, ki omogočajo še druge namestitve, odšteli več kot za njihove preprostejše različice. Bo pa pri kakovostnejšem stojalu tudi igranje na inštrument bolj udobno in zabavno.

Svetujemo vam, da preverite, kaj vse vam ponuja Glasbena trgovina Symphony, ki jo lahko obiščete v Britofu pri Kranju. Seveda si lahko ogledate tudi njihovo spletno trgovino, kjer boste poleg notnih stojal našli tudi številna glasbila in celotno glasbeno opremo. Prepričani smo, da boste našli vse, kar si kot glasbenik sploh lahko zaželite.

Povzeto po: https://www.symphony.si/blog/kako-izbrati-stojalo-za-note

Morda vas zanima tudi ...