Bloganje.com Denar, posel in finance Kako postati uspešen podjetnik: 5 nasvetov

Kako postati uspešen podjetnik: 5 nasvetov

by marijanpeterka
Uspešen podjetnik

Želja postati podjetnik se vse pogosteje pojavlja v mladih, ki zrejo v prihodnost in iščejo svojo pot v življenju. Tudi marsikateri starejši ljudje se odločijo zakorakati v poslovne vode in tam izkoristiti ves potencial in znanje, ki so ga do tega trenutka nabrali.

Je pa pot do uspešnega podjetnika zahtevna in terja veliko posvečanja različnim segmentom. Tako posla kot tudi osebne rasti. Če ste se odločili postati podjetnik, vam bo zagotovo prav prišlo spodnjih pet nasvetov. Seveda mora vsak poslušati tudi sebe, kajti karakter posameznika je še kako pomemben.

1. Bodite prepričani v svoje poslanstvo

Podjetnik ne postaneš, zato ker moraš, ampak zato, ker tako želiš. Ko v človeku dolgo časa dozoreva neka poslovna ideja in ima občutek, da je pripravljena na naslednji korak, je vsekakor čas za novo obdobje življenja. V posel pojdite trdno prepričani, da si tega želite.

Včasih samo želja žal ni dovolj. Da bi šli korak za korakom v pravo smer, morate imeti pri sebi občutek, da ste v tem času postorili vse, kar je bilo v tem pogledu potrebno. Menite, da boste s svojo idejo in znanjem zagotovo uspeli? Potem je čas za nov korak.

2. Informirajte se in prisluhnite izkušenim

Preden se lotite ustanavljanja podjetja, se pozanimajte o tem pri prijateljih in znancih, ki so morda že šli skozi to fazo. Prisluhnite izkušenim in se pogovorite z računovodjo, ki vam bo znal predstaviti vse možnosti in vas opozoril na morebitne pasti.

Informiranje pred ustanovitvijo podjetja

Pred ustanovitvijo podjetja se informirajte tudi o stanju na trgu.

V prvi vrsti je pomembno že, da se pravilno odločite glede d.o.o. ali s.p. Ni namreč vseeno, v kakšni obliki bo vaše podjetje zaživelo, in prav pri tem vam je lahko računovodja v izjemno pomoč. Seznanite se s pravnim vidikom podjetništva in o tem, kaj določena oblika podjetja prinaša s seboj.

3. Spravite idejo v življenje

Ko je podjetje enkrat vzpostavljeno in ste poskrbeli za vse potrebno, bo čas, da svojo idejo spremenite v posel. Preden ste se lotili teh korakov, ste se seveda pozanimali tudi o stanju na trgu ter preverili morebitno konkurenco.

Na ta način se pride do popolne slike projekta, ki je pred vsakim poslovnežem. Ni pa dovolj zgolj idejo obuditi in postaviti na trg svoj izdelek ali storitev. Treba jo je znati spraviti tudi do kupcev. Že veste, kje boste najlažje in najceneje prišli do njih?

4. Ne pozabite na poslovni načrt

Prav poslovni načrt je tisti del, ki poslovneža obvaruje pred napakami in zagotavlja konstanten razvoj in delovanje podjetja. Zajemati mora več področij od osnovnih financ do nadaljnjega financiranja, upoštevati morebitne zaposlene, stroške z materialom in podobno.

Poslovni načrt predvideva porabo finančnih sredstev na različnih področjih za vsaj pol leta v prihodnost. Tudi na področju oglaševanja, ki mu je potrebno nameniti kar nekaj pozornosti in denarja. Boste potrebovali sodelovanje z zunanjo agencijo za marketing? Predvidite vse.

5. Bodite samozavestni

Čeprav je podjetniška pot včasih posuta s trnjem in se zdi, da je na vsakem drugem koraku kakšna ovira, pa je to vendarle pot, ki ste si jo izbrali in jo želite prehoditi. Pri delovanju bodite samozavestni, verjemite v svojo idejo in jo samozavestno predstavite trgu ter morebitnim poslovnim partnerjem.

Poskrbite za to, da bo vaša poslovna komunikacija odlična, dodatno se izobražujte in namenite nekaj časa tako govorni kot pisni komunikaciji. Danes večina pogovorov poteka preko spletne pošte, zato ni nepomembno, kako dobro se znate izražati na ta način in kako jasno predstaviti svoje zamisli in ponudbo.

Bodite fleksibilni, včasih tudi podvomite v svoje odločitve in preverite pri izkušenih podjetnikih, ali gre vaše razmišljanje v pravi smeri. Vztrajajte, a ne vedno za vsako ceno. Prepoznajte trenutek, ko je treba enostavno narediti korak nazaj, da bi lahko jutri dva naprej. Tvegajte, ko je to na mestu, in ohranjajte motivacijo.

Morda vas zanima tudi ...