Kako premagati tremo?

Občutku, ko se nas pred javnim nastopanjem loti nemir, pravimo trema. Nekateri imajo z njo precejšnje težave in zato se pogosto govori o strahu pred javnim nastopanjem, vendar pa trema ni vedno zastrašujoča ali slaba. Pri marsikomu je dobrodošel del priprave na nastop, saj jo občutijo kot pričakovanje nečesa, česar se v resnici veselijo in nestrpno pričakujejo.

Kako premagati tremo, ki nas plaši?

Kadar je trema negativna, lahko ta precej uničujoče vpliva na naš nastop. Dokler se pojavljata zgolj nemir in nekaj potenja, običajno niti ni težav, vendar pa lahko trema povzroči tudi, da popolnoma pozabimo, kaj naj bi med nastopom dejansko počeli. Ne znamo besedila, pozabimo kako igrati skladbo, naša glava se zdi povsem prazna vsega znanja, pred nami pa je zastrašujoča množica ljudi, ki od nas pričakuje, da bomo opravili svoje delo. In tudi če ni tako ekstremno – marsikdo na odru jeclja, se živčno smeje, zardeva, dobi piskajoč glas in podobno.

Zardevanje
Zardevanje predstavlja enega izmed najbolj opaznih znakov prisotnosti treme.

Kako takšno negativno tremo premagati? Pravijo, da vaja dela mojstra, kar pri večini ljudi res velja. A vaje seveda ne more biti dovolj, če je že naš prvi nastop polomija, pa drugi, pa tretji … To pomeni, da je treba pričeti tremo odpravljati drugače, še preden na oder sploh stopimo.

Zelo dober članek o tem, kako premagati tremo pred javnim nastopanjem, si lahko preberete na spletnem portalu Nasveti.net.

Najboljše metode za odpravljanje treme

Negativna trema seveda ni otipljiva nevarnost, vendar jo kot takšno dojemamo v svoji zavesti in podzavesti. Občinstvo nas v realnosti namreč prav nič ne ogroža. Gre za dejstvo, da se bojimo lastnega neuspeha, in ta strah nas nato ovira ali povzroči blokado.

1. Vadite svoj nastop pred drugimi. Preden imate na primer zagovor diplomskega dela pred ocenjevalci in občinstvom ali pevski nastop pred tujimi in neznanimi ljudmi, naredite več »zasebnih« nastopov pred tistimi, ki so vam ljubi in domači. Najprej pred najbližjimi, torej družino, nato pred prijatelji, sorodniki, sodelavci … Širite krog navzven – od tistih, pred katerimi ne občutite nobenega strahu, do tistih, pred katerimi vam je že nekoliko neprijetno.

Nastop pred domačimi
Treme se boste v veliki meri znebili, če boste svoj nastop najprej povadili pred domačimi.

2. Svoj »zasebni« nastop posnemite s kamero ali telefonom in si ga predvajajte. Tako boste lahko odpravljali napake, ki se vam zdijo moteče, ter nazadnje pripravili nastop, v katerega boste popolnoma verjeli in tako na oder stopili samozavestno.

3. Naslikajte si drugačno občinstvo. Običajno ga ne moremo povsem odmisliti, saj je treba z njim primerno komunicirati, vendar pa ga lahko v svoji zavesti spremenite. Morda ne nastopate pred najpomembnejšimi poslovnimi partnerji, ampak pred starim plešcem, dobro babico, poslovnežem brez smisla za oblačenje … Če jih boste degradirali in ne boste imeli do njih strahospoštovanja, bo lažje.

4. Boste nastopali v velikem prostoru, ki je grozljiv? Zmanjšajte njegovo mogočnost. Osredotočite se le na nekaj točk v njem. Tako boste lažje premagali tremo.

Naj bo tvoj komentar prvi

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja