Kateri tip postelje izbrati?

Postelja je eden izmed osrednjih kosov pohištva v našem domu. Za spanje porabimo kar 1/3 svojega časa, zato je pomembno, da izberemo posteljni komplet, ki bo ustrezal našemu življenskemu slogu in potrebam. Pomembno je, da izberemo primerno dimenzijo postelje, da se bo prilegala v prostor, oblikovno pa jo moramo uskladiti z ostalimi elementi v prostoru. Kot pri vsaki stvari je pomembno paziti tudi na to, da izberemo izdelek primerne kakovosti.

Trije najpogostejši tipi postelj

Izbira tipa postelje je predvsem stvar osebnega okusa. Na trgu je ponudba zares široka in prav vsak lahko najde primeren izdelek zase. V grobem lahko postelje delimo v tri skupine:

  • lesene,
  • oblazinjene,
  • boxspring.

1. Lesene postelje so najbolj pogoste. Delimo jih v dve podskupini, in sicer na postelje, izdelane iz masivnega lesa, ter na postelje, izdelane iz iverne plošče. Masivne postelje so običajno trdnejše, nudijo naraven videz lesa, njihova slabost pa je nekoliko višja cena.

Lesena postelja

Prednost postelj iz ivernih plošč je predvsem v tem, da so cenovno ugodne, hkrati pa je na voljo ogromno različnih barvnih dekorjev in oblik. Nekatere postelje iz ivernih plošč imajo dodano še LED osvetlitev, oblazinjeno vzglavje ali dodatne predale za shranjevanje posteljnine.

2. Oblazinjene postelje so lahko izdelane na različne načine. Običajno je osnovni okvir izdelan iz kombinacije masivnega lesa in ivernih plošč, ki so nato prevlečene z oblazinjenim in tekstilom. Nekatere postelje so izdelane iz pravega ali umetnega usnja.

Oblazinjena postelja

Prednost teh postelj je preprosto vzdrževanje, saj lahko površino enostavno obrišemo. Oblazinjene postelje nudijo dodatno udobje, saj se zaradi mehkih stranic težje brcnemo v posteljo, kar nam prihrani marsikatero bolečino.

3. V zadnjem času vse bolj v ospredje prihajajo tako imenovane boxspring postelje. Gre za kombinacijo vzmetene osnove ter vzmetene vzmetnice, ki skupaj tvorijo celoto. Nekateri takšne postelje imenujejo tudi hotelske postelje, saj se zaradi bogatega vzglavja in elegantnega izgleda pogosto uporabljajo v hotelih.

Boxspring postelja

Na trgu so na voljo različni cenovni razredi boxspring postelj – od popolnoma osnovnih, pri katerih osnova sploh ni vzmetena in nudijo samo videz boxspring postelje pa do višjega cenovnega razreda, pri katerem lahko običajno izbiramo barvo in različne dodatke, kot so na primer predali.

Naj bo tvoj komentar prvi

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja