Katera klimatska naprava za stanovanje?

Najpogosteje nas poleti prešine misel, da bi bilo potrebno ukreniti nekaj okoli klimatiziranja stanovanja, saj je v najbolj vročih dneh težko že samo sedeti pri miru in dihati, kaj šele, da bi se česa lotili. Prav ustrezna temperatura v bivalnem prostoru poskrbi za boljše počutje, več energije in ugodno vpliva na celotno družino.

Ampak ali vemo, katera je tista najboljša klimatska naprava za stanovanje? Pred nakupom klimatske naprave se je potrebno dobro informirati, saj se nam lahko kaj hitro pripeti, da nabavimo neprimerno glede na svoje zahteve in pričakovanja.

Kako veliko kvadraturo želite pokriti?

Eno najpomembnejših vprašanj, ki si jih morate zastaviti pred nakupom klimatske naprave za stanovanje, je, kako veliko površino želite z njenim delovanjem pokriti. Ni vseeno, ali gre za garsonjero ali večje stanovanje, kot tudi ni vseeno, do katerih temperatur želite ohladiti prostore.

Hitachi klimatske naprave
Okolju prijazne klimatske naprave Hitachi z avtomatskim čiščenjem filtra.

Pri tem je potrebno vzeti v obzir kvaliteto in stanje toplotne izolacije stavbe, kjer se stanovanje nahaja, in ali ima morda veliko oken. Steklo je seveda precej slab toplotni izolator, kar pomeni, da boste morali izbrati klimatsko napravo z večjo močjo delovanja.

Kako zmogljivo klimo izbrati?

Kot zapisano, potrebno bo upoštevati kar nekaj različnih dejavnikov, ki bodo na koncu privedli do najboljše izbire za vašo situacijo. Poleg stanja toplotne izolacije in steklenih površin je pomemben podatek tudi višina stropa, saj so v nekaterih zgradbah stropi precej visoki, kar pomeni še več zraka za hlajenje.

Še en podatek, ki je precej pomemben, je, v katerem prostoru se bo klimatska naprava nahajala. Ali bo to spalnica, ki bo hitro ohlajena, ali pa gre morda za dnevno sobo, kjer temperaturo skozi dan dviguje še prižgana televizija, morda računalnik in nenehno odpiranje vrat.

Boste s klimatsko napravo tudi ogrevali?

Marsikdo, ki se poleti odloči za nujen nakup klimatske naprave, niti ne pomisli, da je z njo moč ne le hladiti, pač pa tudi ogrevati stanovanje. V nekaterih primerih je dovolj zgolj dogrevanje (še posebej jeseni in ob blagih zimah), spet v drugih je lahko klimatska naprava edini vir ogrevanja v stanovanju. Če si boste zaželeli kombinirane klimatske naprave, ki vas bo v hladnejših dneh tudi grela, bodite pozorni na to, da izbrana naprava to sploh omogoča.

Klimatska naprava Hitachi Performance
Klimatska naprava Hitachi Performance z učinkovito hladilno in ogrevalno funkcijo.

Vse to so zelo pomembni podatki, preden se odpravite po svojo novo klimatsko napravo. Vsekakor pa vam bodo v veliko pomoč tudi na samem prodajnem mestu, kjer boste strokovnjake s tega področja lahko povprašali o vsem, česar morda še veste. Širok nabor klimatskih naprav si lahko ogledate na https://prealpi.si/klimatske-naprave/, kjer bodo znali odgovoriti tudi na vsa vaša morebitna dodatna vprašanja.

Kakšne klimatske naprave poznamo?

Danes so na trgu najpogosteje iskane klasične (ali SPLIT) klimatske naprave, ki so sestavljene iz zunanje in notranje enote. Potem so na voljo tudi naprave brez zunanje enote, ki so še posebej dobrodošle v stanovanjih, kjer se na zunanjo stran stene ne sme montirati prepoznavnih klimatskih »škatel«, in pa denimo talne in kanalske klimatske naprave.

Pri prvih gre za namestitev naprave v bližini tal, kar pomeni, da zraka ne razpihuje v višino glave, pri drugih pa gre za »skrit« sistem hlajenja, saj hladen zrak prihaja po vgrajenih kanalih in so na steni vidne zgolj rešetke.

Že veste, katera bo prava klimatska naprava za vaše stanovanje?

Naj bo tvoj komentar prvi

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja