Bloganje.com Razno Laserski razrez omogoča največjo natančnost

Laserski razrez omogoča največjo natančnost

by marijanpeterka

Kovine so izjemni konstrukcijski materiali, ki se uporabljajo v najrazličnejše namene. Včasih se je za obdelavo kovinskih plošč ali pločevine ter kovinske cevi uporabljajo tračno žago, za najrazličnejše odprtine pa vrtalni stroj. Ta tehnologija je danes že povsem zastarela, saj nam laserski razrez omogoča precej več natančnosti, inovativnosti ter fleksibilnosti pri rezanju. Hkrati lahko laserski razrez tudi zagotovi, da so robovi lepo zaključeni, saj omogoča tudi njihovo rezkanje oziroma jih lepo posname.

Klasična metoda je torej v sodobni industriji obdelovanja kovin zamenjana s sodobno računalniško tehnologijo, ki precej skrajša čas izdelave in poskrbi s tem tudi za nižje stroške izdelave – še posebej zato, ker je laserski razrez tako hitrejši kot varčnejši. Omogočeno je namreč veliko boljše načrtovanje, zaradi katerega je tudi odpada pri izdelavi precej manj.

Stroj za laserski razrez

Prima Power Platino 1530 – stroj za lasersko rezanje

Laserski razrez je praktičen tako za razrez pločevine kot cevi in profilov. Ker lahko cevi oziroma profile obdelamo popolnoma natančno in ima laser večje možnosti uporabe kot klasična orodja, se je zavoljo njega precej spremenilo tudi načrtovanje različnih kovinskih konstrukcij, tako da je paleta izdelkov precej večja, konstrukcije pa so bolj praktične oziroma bolj uporabne – pritrjevanje, spajanje in podobno je sedaj možno tudi na načine, ki so se nekoč zdeli nemogoči. Zakaj? Ker se uporablja računalniško upravljana in avtomatizirana 3D tehnologija, s pomočjo katere laserski razrez skrbi tako za obdelavo odprtih profilov kot za profile različnih oblik in jeklene plošče. Kaj pa materiali? Sodoben laserski razrez omogoča uspešen spopad tako z jeklom kot aluminijem in nerjavečim jeklom (inoxom).

Kovinski izdelek

Lasersko obdelan kovinski izdelek

In v kakšne namene se laserski razrez najpogosteje uporablja? Pravzaprav je praktičen povsod, kjer so potrebni izdelki iz kovin, ki se jih lahko med seboj tudi vari ali drugače spaja in tako spreminja v praktične konstrukcije, kovinsko opremo in tudi manjše vsakdanje pločevinaste izdelke. Zlasti brez manjših pločevinastih izdelkov, na primer najrazličnejših vodil, bi si namreč težko predstavljali sodoben vsakdanjik.

V kolikor torej načrtujete izdelavo kovinskih oziroma pločevinastih izdelkov oziroma konstrukcij, pa naj bodo v praktični vlogi ali morda tudi zgolj za estetske namene, se velja odločiti za laserski razrez, ki vam zagotavlja, da bodo cevi, profili ali pločevina razrezani natančno in hitro, hkrati pa tudi dobro načrtovano in zatorej brez velikega odpada materiala. Na takšen način boste pridobili na kakovosti, hkrati pa boste tudi privarčevali. In seveda ni nujno, da imate pri načrtovanju vse znanje »v malem prstu« sami – operaterji vam bodo iz lastnih izkušenj svetovali, kako poskrbeti, da bo vse skupaj kar najbolj praktično.

Morda vas zanima tudi ...