Bloganje.com Lepota in zdravje Ločevalna dieta

Ločevalna dieta

by marijanpeterka

Ločevalna dieta je način prehrane, ki naj bi po prepričanju mnogih veljal za zdravega, prav tako pa naj bi pomagal, da izgubimo kilograme. Gre za dieto, ki traja v osnovi 90 dni, seveda pa se lahko po njenem režimu prehranjujemo tudi dlje časa. Kot pove že samo ime, temelji dieta na ločevanju živil, poleg tega pa še na dnevu posta, ko se sme uživati samo vodo.

Kako poteka ločevalna dieta?

90 dni ločevalne diete se razdeli na sklope po pet dni, v katerih se ponavljajo dnevi, ko je dovoljeno jesti posamezno vrsto živil. Prvi dan tako uživamo beljakovine, drugi dan škrob, tretji dan ogljikove hidrate, četrti dan sadje, peti dan pa je namenjen postenju ob pitju vode.

Pitje vode

Peti dan ločevalne diete je postni dan, ki je namenjen zgolj pitju vode.

To pomeni, da prvi dan uživamo meso, ribe, jajca, mleko, sir in druge mlečne izdelke, prav tako pa z beljakovinami bogato zelenjavo (na primer sojo). Drugi dan, ko je na vrsti škrob, si pripravimo krompir, riž, žita in stročnice. Tretji dan, ko se posvetimo ogljikovim hidratom, si lahko privoščimo kruh, testenine, pico, pecivo, sladkarije. Četrti dan posvetimo sadju, pri čemer velja, da naj bi uživali čim bolj raznovrstnega. Peti dan pa nam ločevalna dieta hrano prepoveduje – čas je za čiščenje telesa, zato pijemo zgolj vodo.

Slabosti ločevalne diete

Ločevalna dieta je v Sloveniji izjemno priljubljena, po svetu pa je marsikje sploh ne poznajo. Kljub temu, da naj bi bila tako zdrava kot zagotavljala, da izgubimo odvečne kilograme, namreč to niti ne drži. V čem je težava?

Ločevalna dieta nam omogoča, da pet obrokov na dan uživamo določeno vrsto živil. Za hujšanje pa velja, da je potrebno v telo vnesti manj kalorij, kot jih porabimo. In na dan z ogljikovimi hidrati to brez težav presežemo. Če vnosa kalorij torej hkrati ne zmanjšamo oziroma se ob dieti ne gibamo, ne bomo prav nič shujšali.

Gibanje

Mnogo lažje in hitreje boste shujšali, če se boste ob dieti tudi vsakodnevno gibali.

Druga kritika se nanaša na ločevanje samo. Beljakovine zgolj vsakih pet dni? To je zagotovo premalo. Potem pa dejansko trije dnevi ogljikovih hidratov: škrobni, ogljikohidratni in sadni dan namreč vsi temeljijo prav na ogljikovih hidratih, in poleg tega niti ne zapovedujejo, da se je potrebno odreči sladkorju …
Prednosti ločevalne diete

Razlog, da je ločevalna dieta tako priljubljena, pa je seveda ravno tako na dlani: je preprosta, ničemur se ni potrebno odpovedati, ne sili nas ves čas jesti zelenjave ali posebnih superživil. In marsikomu je ločevalna dieta resnično pomagala izgubiti kilograme, vendar je seveda pri tem tudi pazil, koliko poje oziroma zmanjšal svoje obroke. Še bolje pa je, če je bil hkrati tudi v gibanju – tudi pri ločevalni dieti je treba poskrbeti, da se kalorije porabijo.

Morda vas zanima tudi ...