Logistika in transport v sodobnem času

Prevoz blaga in prevoz ljudi sta se v zadnjih sto letih precej spremenila. Kljub temu, da se svetovni transport blaga in surovin še vedno v veliki meri odvija po morju, kar zlasti velja za surovine in velike tovore, pa se je precej uveljavil tudi zračni promet, ki zagotavlja, da je transport hitrejši in logistika sodobnejša. To velja še zlasti v primeru, kadar gre za logistiko na »drobni« ravni, kjer se pričakuje izjemno hitrost in učinkovitost – pogosto je treba blago prepeljati ekspresno, sicer že pride do zapletov. Kar se tiče »velike« logistike, pa so časovni okvirji seveda še vedno širši, saj ni mogoč drugačen prevoz kot ladijski. A tudi ladijski prevoz poteka povsem drugače kot nekoč – sodobna logistika tempira poti in urnike tovornih ladij tako natančno, da brez pritiska, ali bo transport pravočasen ali ne, preprosto ne gre.

Ladijski prevoz blaga
Tudi v sodobnem času se največ blaga prepelje z ladijskim prevozom.

Kako je to sploh mogoče? Zahvaljujoč natančnim satelitskim sistemom, računalniškim programom in s pomočjo svetovne povezanosti preko spleta. Vse to omogoča, da sodobna logistika poteka usklajeno in mnogo hitreje – ne le, da je mogoče slediti vsaki pošiljki ter v vsakem trenutku ugotoviti, kje se nahaja, temveč sodobni sistemi omogočajo tudi varnost pri organizaciji transporta. Ves čas so na voljo najrazličnejša opozorila o nevarnostih, tako vremenskih kot drugih, na primer grožnje piratov. Seveda pa zlasti ob nevarnosti slednjega transport ne more potekati brezskrbno, če ni na voljo tudi konkretnejša zaščita. Res je, na tovorne ladje v marsikaterem morju sveta prežijo nevarnosti, zaradi katerih je potrebna tudi vojaška zaščita. Vsaj kar se piratstva tiče, torej ne moremo govoriti o tem, da se je logistika spremenila in je kaj drugačna kot pred stoletjem ali dvema.

Letalski prevoz blaga
Z letalskim prevozom vsega blaga enostavno ni možno prepeljati.

Kako se bo transport blaga in surovin razvijal v prihodnje, je nemogoče predvidevati, a vendar obstaja mnenje, da se bo večji del svetovne logistike še naprej odvijal po morju. Z letali je marsikatero blago enostavno nemogoče prepeljati. Zagotovo pa bo postala morska logistika še hitrejša, kapacitete za posamezen transport pa v pričakovanju izgradnje še več ogromnih in sodobnih ladij še večji.

Naj bo tvoj komentar prvi

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja