Bloganje.com Šport in prosti čas Na kaj paziti pri nakupu tekaških čevljev?

Na kaj paziti pri nakupu tekaških čevljev?

by marijanpeterka
Tekaški čevlji

Odločili ste se, da boste pričeli s tekom. Naslednji pomemben korak je prav gotovo nakup primerne tekaške obutve. Kljub temu, da danes že vsaka športna trgovina ponuja različne čevlje, ki prav tako slišijo na ime copati za tek, pa je ta korak res izrednega pomena. Kako tudi ne, saj si boste z nakupom modnih športnih copatov ali z obutvijo za dvoranske športe naredili le medvedjo uslugo. Copati morajo biti namenjeni prav teku.

Ustrezni tekaški čevlji so torej najpomembnejši rekvizit za varen in učinkovit trening. Na splošno lahko napišemo, da mora biti tekaški čevelj udoben in lahek. Zahteve pa so še veliko večje. Prav tako mora blažiti sile, ki nastajajo v dotiku s podlago, preprečevati rotacijo stopala in nenazadnje stabilizirati gleženj.

Tekaški čevelj predstavlja stik med stopalom in podlago

Zato res ni vseeno, kaj boste za tek obuli. Zavedati se morate namreč, da pri vsakem koraku na vaše telo deluje sila dveh do štirih mnogokratnikov vaše telesne teže. Seveda se mehanični pritisk s hitrostjo teka še povečuje, pri tem pa prihaja do velikih in škodljivih obremenitev.

Pravi tekaški čevlji bodo te pritiske učinkovito ublažili. Zato si zapomnite: bolj kot je trda podlaga, po kateri tečete, bolj je pomembno, da tečete v pravi obutvi. Tako boste ustrezno zaščitili vaša stopala pred različnimi deformacijami.

Kako izbrati ustrezen tekaški čevelj?

Nekaj o tem smo napisali že v uvodu. Blažiti mora sile, ki nastanejo ob dotiku stopala s podlago, pri tem mora čim bolj stabilizirati gleženj. Biti mora udoben in prožen, ne sme ovirati gibanja, zagotovo pa ne sme biti pretežek.

  • Copati za tek Salomon Sonic Aero
    Copati za tek Salomon Sonic Aero

Izberite takšen tekaški copat, ki se bo popolnoma prilegal vašemu stopalu ter ustrezal njegovim anatomskim in funkcionalnim značilnostim. Verjetno že veste, da imamo ljudje stopala oblikovana precej različno. Lahko imamo visoko stopalo, le-to je lahko spuščeno, lahko imamo tudi plosko stopalo. Seveda ne smemo pozabiti na normalno obliko. Od tega, kakšne oblike je stopalo, je odvisno to, kako stopalo deluje pri teku ter kako se razporedijo sile.

Naj navedemo primer:

  • Pri nekom, ki ima visoko stopalo, se velike sile pojavljajo predvsem na zadnjem delu stopala. Tako so potrebni športni copati, ki bodo dobro blažili zadaj.
  • Ravno nasprotno pa se pri tekačih z nizkim stopalom največ sil pojavi na sprednjem delu stopala, zato morajo čevlji blažiti spredaj.

Pri nakupu moramo poleg blaženja biti pozorni tudi na udobje pri teku ter na stabilnost. Zato je zelo pomembno, da izberemo ustrezno velikost in širino tekaških copat glede na naše stopalo, ki je lahko ozko, srednje široko ali široko. Pomembno je vedeti še to, da naj bodo copati približno pol številke večji od velikosti stopal. Za nakup si res vzemite dovolj časa: tekaške čevlje obujte, jih zavežite ter preizkusite. Sprehodite se po trgovini ali stecite po tekaški napravi.

K udobju tekaškega čevlja sodi tudi zračnost

Stopalo se med tekom znoji. Če čevlji niso zračni, v njih nastane neugodna klima. Posledica tega ni le smrad, povečana vlaga v čevlju zmehča tudi kožo. Tako hitreje pride do žuljev ali odrgnin, obenem je takšno okolje odlično za razvoj glivic. Izberite čevelj z mrežastim zgornjim delom, ki omogoča optimalno izmenjavo toplote in vlage. Seveda ne pozabite na ustrezne nogavice.

Kaj pa trajnost čevlja in njegova cena? Seveda si vsi želimo, da bi nam tekaški čevlji dobro služili dolgo časa, obenem pa zanje ne želimo zapraviti celega premoženja. Od dobrega čevlja lahko pričakujete, da vam bo zvesto služil približno eno leto oziroma 6 mesecev, če boste tekli vsak dan. Za dober čevelj boste odšteli nekje od 80 evrov navzgor.

Svetujemo vam, da tekaške čevlje kupite v specializirani športni trgovini, kjer se pred nakupom lahko posvetujete s profesionalcem. V trgovini Extreme Vital vam nudijo brezplačno analizo teka, poleg tega pa lahko nekatere športne copate tudi testirate. Vsekakor gre za priložnost, ki je ne gre zamuditi.

Morda vas zanima tudi ...