Bloganje.com Dom in vrt Nizkoenergetske hiše

Nizkoenergetske hiše

by marijanpeterka

Sodobna gradnja doma nam omogoča uporabo materialov in energij, s pomočjo katerih lahko naredimo svoj dom udoben in varčen hkrati. Tudi pri nas so vse bolj priljubljene pasivne in nizkoenergetske hiše, pri katerih smo v fazi načrtovanja in gradnje pozorni, da poskrbimo za energetsko učinkovitost. Ta nam bo med kasnejšim bivanjem pomagala do precejšnjih prihrankov pri ogrevanju, hlajenju in tudi ogrevanju sanitarne vode.

Nizkoenergetska hiša

Nizkoenergetske hiše so v veliki meri montažne oziroma se za postavitev uporablja posebne konstrukcijske sisteme. Z njimi ustvarimo zdravo bivalno okolje, ki ga odlikuje odlična toplotna učinkovitost, zvočna izolativnost, zrakotesnost, potresna in požarna varnost.

Kaj so nizkoenergijske hiše?

Nizkoenergetska gradnja se odlikuje po varčnosti z energijo, saj nizkoenergijska hiša potroši na letni ravni manj kot 35 kW na kvadratni meter energije. Kaj to pomeni, nam najbolje pokaže primerjava s povprečno letno porabo pri klasično grajenih hišah, ki znaša kar 150 kW, torej kar štirikrat več. In le kdo se nebi branil štirikratnega prihranka? Poleg tega, da z uporabo nizkoenergetske hiše privarčujemo, pa ima nizkoenergetska gradnja še dodaten učinek: pozitivno vpliva na okolje, saj se s takšnim bivanjem uporablja manj naravnih virov, pri čemer se lahko neobnovljivim virom energije tako rekoč popolnoma izognemo.

Nizkoenergetska gradnja

Bi radi izvedeli še več? Potem vam priporočamo v branje članek o nizkoenergetskih hišah, ki so ga o ponudbi podjetja Rihter objavili v reviji Energetik in nekoliko podrobneje predstavlja vse vidike nizkoenergetske gradnje.

Nizkoenergetska gradnja Rihter

Pri podjetju Rihter so razvili kar nekaj konstrukcijskih sistemov, ki omogočajo tako nizkoenergijsko kot pasivno gradnjo: Standard, Optimal, Optimal+, Pasiv, Pasiv+ in Natura. Ti se med seboj razlikujejo po toplotni izolativnosti, ki znaša od 0,15 do 0,08 W na kvadratni meter. To pomeni, da lahko z odločitvijo za gradnjo z njihovim konstrukcijskim sistemom pridobite za gradnjo tudi subvencijo Eko sklada. Gre za nepovratna sredstva, s katerimi se bo vaša gradnja pocenila.

Morda vas zanima tudi ...