Bloganje.com Razno Odvzem vozniškega dovoljenja – kaj pa zdaj?

Odvzem vozniškega dovoljenja – kaj pa zdaj?

by marijanpeterka
Odvzem vozniškega dovoljenja

Vozniški izpit je cilj, ki si ga kot enega najpomembnejših v svojem življenju zastavimo že kot najstniki. Zanj je potrebnega kar nekaj časa, denarja in učenja, doseženo znanje pa mora z nami ostati za vedno, sicer se kaj hitro lahko znajdemo v težavah. Prehitra vožnja, manjši ali večji prekrški, vožnja pod vplivom alkohola … razlogov za odvem vozniškega dovoljenja je veliko.

Naš zakon predvideva določene sankcije za prometne prekrške in poleg glob prinaša tudi kazenske točke. Posamezen prekršek prinaša različno število kazenskih točk, a pomembno je vedeti, da je njihovo maksimalno število 17. Ko jih dosežemo ali presežemo 18, ostanemo brez vozniškega dovoljenja.

Slovo od vozniškega dovoljenja?

Čeprav je v prvem trenutku videti tako, pa je možno odvzeto vozniško dovoljenje pridobiti nazaj. Kako? Potrebna bo ustrezna pravna podpora strokovnjakov s področja cestno prometnih prekrškov, sankcij in zakonodaje, ki se s tem področjem ukvarja.

Pravno svetovanje

S pravnim svetovanjem do povrnitve vozniškega dovoljenja.

Sami smo morda že slišali, da je to mogoče, a se nam največkrat niti sanja ne, kako se lotiti postopka. Kako do ustrezne pravne pomoči v tem primeru, najdete mnogo več informacij na povezavi: https://vozniska.si/vam-grozi-odvzem-vozniskega-dovoljenja/

Alternativa: ponovno opravljanje vozniškega izpita

Lahko se potrudite, poiščete pravno pomoč in za le nekaj 100 € pridobite nazaj odvzeto vozniško dovoljenje, ali pa uberete edino preostalo pot, če želite še kdaj sesti za volan. To je seveda ponovno opravljanje vozniškega izpita, kar pa vas bo stalo mnogo več.

Danes za slednje velja, da se celoten znesek giblje okoli 1000 € ali celo več. Več kot očitno je, da se bolj izplača najeti pravno pomoč in imeti vozniško dovoljenje hitro nazaj v svojih rokah. Poleg denarja bo za opravljanje novega izpita potrebnega tudi ogromno časa, ki pa nam ga običajno primanjkuje.

Kako je sploh mogoče?

Pri odvzemu vozniškega dovoljenja zaradi določenega prekrška ali več zaporednih, ki so s kazenskimi točkami privedli do tega trenutka, je možno reagirati na način, da odvzem postane zgolj začasen. To pomeni, da se znajdete v nekem poskusnem obdobju, v katerem bo morda potrebno opraviti zdravniški pregled ali pa denimo tečaj varne vožnje za izbris kazenskih točk.

Tečaj varne vožnje

Izbris kazenskih točk z opravljenim tečajem varne vožnje.

Vse to pa je seveda precej boljše kot biti več mesecev, morda pol leta brez vozniškega dovoljenja. Za večino med nami to sploh ni opcija, saj avtomobil potrebujemo za opravljanje svojega dela, prevoz otrok in podobno. Vsekakor preverite, kaj o vašem primeru menijo pravni strokovnjaki, ki se ukvarjajo prav z nalogo, kako kar najhitreje povrniti odvzeto vozniško dovoljenje.

Morda vas zanima tudi ...