Osnove dela z varilnimi aparati

Varilni aparati so obvezen del vsakega varjenja oziroma spajanja dveh ali več materialov v neko celoto. Spajanje se lahko opravlja s taljenjem ali dodajanjem novega materiala, končni rezultat pa je močan spoj oziroma zvar. Varjenje je zelo zahteven postopek, ki zahteva ustrezno strokovno znanje, izkušnje in spretnosti za delo z varilnim aparatom. Če se želite z varjenjem ukvarjati profesionalno, potem morate opraviti tudi izpit za varjenje.

Izbira varilnega aparata je odvisna od varilnega postopka

Poznamo tri osnovne varilne postopke. To so TIG, MIG in MMA, za katere je potrebno izbrati ustrezen, kakovosten in trpežen varilni aparat. Med najpogosteje uporabljene postopke uvrščamo MIG varjenje (ang. Metal Inert Gas Welding), ki poteka v zaščitenem okolju z internim plinom. Za TIG varjenje (ang. Tungsten Inert Gas Welding) se uporabljajo TIG varilni aparati, pri čemer se uporablja netaljiva volframova elektroda, ki se ne izrablja. Pri MMA varilnem postopku (ang. Manual Metal Arc Welding) pa uporabljamo MMA varilne aparate, pri čemer se uporablja oplaščena odtaljiva elektroda.

Inverterski varilni aparat NTF TIG-160PD
Inverterski varilni aparat NTF TIG-160PD je primeren tako za TIG kot MMA varjenje.

Za varjenje lahko uporabljamo enosmerni ali izmenični tok kot vir energije. Prvi se uporablja za varjenje vseh vrst jekel, drugi pa predvsem za varjenje aluminija. Za varjenje z enosmernim varilnim tokom se uporabljajo inverterski varilni aparati. To so prenosne naprave, ki jih uporabljamo za MMA varjenje. Njihova uporaba je možna pri osnovnem varjenju konstrukcijskih in nerjavnih jekel z oplaščeno elektrodo. Primerni so tudi za montažna dela, dela na gradbiščih in v delavnicah.

Varnost pri delu z varilnimi aparati

Vročina, iskrenje, UV-žarki in oblok, ki nastanejo pri varjenju, so lahko zelo nevarni, če nismo pri delu z varilnimi aparati previdni in ustrezno zaščiteni. Pri varjenju je zato pomembno zaščititi svoje telo, saj so lahko v nasprotnem primeru poškodbe izjemno resne. Pred samim varjenjem je zelo pomembna tudi izbira prostora, v katerem bomo varili, saj mora biti le-ta dovolj zračen in dobro osvetljen. S tem lahko preprečimo marsikatero nesrečo ali poškodbo.

Varilna oprema
Priskrbite si učinkovit varilni aparat in kakovostno zaščitno opremo.

Pri delu z varilnimi aparati je obvezna uporaba zaščitne obleke, ki naj v celoti prekriva telo. Priporočljivo je nositi usnjen predpasnik, ki še dodatno zaščiti telo v predelu trupa, na nogah pa je potrebno imeti usnjene čevlje. Obraz in oči si zaščitite z varilsko masko ali z ročnim ščitom. Če boste uporabljali ročni ščit, potem morate upoštevati, da imate za delo prosto samo eno roko. Obvezen del zaščitne opreme so tudi rokavice, brez katerih je delo nemogoče.

Ob varjenju vedno upoštevajte dejstvo, da so nevarnosti izpostavljeni tudi vsi prisotni, če ne upoštevajo osnovnih navodil varnosti pri delu z varilnimi aparati.

Naj bo tvoj komentar prvi

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja