Vloga probiotikov v prehrani

Probiotiki so živi organizmi, ki zelo ugodno vplivajo na zdravje gostitelja, če jih ta zaužije v zadostni količini. Osnovna naloga probiotikov v človeškem organizmu je ta, da pomagajo prebavilom pri presnavljanju zaužite hrane. Poleg tega sintetizirajo vitamine, aminokisline, nekatere vrste maščobnih kislin ter skrbijo za gibanje črevesja. Prav tako omogočajo podporo razvoja in delovanja imunskega sistema ter sintetizirajo protimikrobne snovi.

Probiotiki pomagajo še pri ohranjanju ravnovesja v črevesni flori. Najdemo jih v fermentiranih živilih, predvsem v mlečnih izdelkih in prehranskih dodatkih. V večjih količinah jih lahko zaužijemo tudi s probiotičnimi zdravili.

Probiotične bakterije
Probiotične bakterije skrbijo za zdravo črevesno floro in krepitev imunskega sistema.

V nadaljevanju vam predstavljamo nekaj živil s probiotiki ter enega od bolj priljubljenih prehranskih dodatkov. Svetujemo vam, da probiotike uživate vsakodnevno in na ta način poskrbite tako za dobro prebavo kot odlično počutje. Oglejte si tudi zanimiv video o probiotikih, objavljen na spletni strani podjetja Popolna Postava d.o.o.

5 živil, bogatih s probiotičnimi bakterijami

1. Jogurt

Navadni jogurt se lahko pohvali z veliko prisotnostjo probiotičnih bakterij, zato vam to živilo lahko še kako pomaga pri prebavnih težavah. Obenem vas bo jogurt obogatil tudi z dobro mero beljakovin, kalcija ter nekaterih vitaminov.

2. Kislo zelje

Kislo zelje je že na splošno zelo zdravo živilo, saj je bogato s številnimi koristnimi vitamini. Obenem se odlikuje tudi z več vrstami mlečno-kislinskih bakterij, zato ga večkrat uvrstite na svoj dnevni meni.

3. Kefir

Kefir vsebuje tako imenovane laktobacile in bifidus bakterije, ki pozitivno vplivajo na delovanje prebavnega sistema. To živilo vam lahko v zelo kratkem času pomaga povrniti zdravo črevesno floro.

4. Kisle kumarice

Tudi kisle kumarice sodijo v skupino živil, ki so bogata s probiotiki. Lahko si jih privoščite kot dober prigrizek, skupaj s sirom in salamo. Nekateri ljudje jih uživajo kar samostojno, saj je to živilo okusno že samo po sebi.

5. Fermentirani siri

Za boljši vir probiotičnih bakterij veljajo tudi fermentirani siri, na primer gavda in čedar, ki sta narejena z mlečno-kislinskimi bakterijami. Vseeno pa moramo biti pri njihovem uživanju zmerni, saj vsebujejo precej kalorij in maščob.

Probiotiki: Golden TREE Complete Biotics

Probiotiki v naše telo lahko zaidejo tudi s pomočjo prehranskih dopolnil. Marsikomu dobro poznani so probiotiki Golden TREE Complete Biotics, saj vsebujejo širok spekter živih organizmov. Na trgu je ta vrsta probiotikov znana kot dopolnilo najvišje kakovosti, ki vsebuje kar 20 edinstvenih sevov in 20 milijard kultur na kapsulo.

Golden TREE Complete Biotics
Probiotično prehransko dopolnilo: Golden TREE Complete Biotics

Izdelek je odporen na kisline in žolč ter je stabilen in odporen pri shranjevanju pri sobni temperaturi. Primeren je tudi za vegetarijance in ne vsebuje GSŽ, soje, mleka in glutena.

Ste že slišali za rek, da smo zdravi ravno toliko, kolikor je zdravo naše črevesje? Če se črevesna flora poruši, s tem lahko precej ogrozimo svoje zdravje. Razlogi za to so različni, med najpogostejšimi pa so vsekakor stres, nepravilna prehrana, uživanje antibiotikov in premalo ali celo preveč aktivnosti.

Če želite, da se vaša črevesna flora ne bi porušila, je uživanje probiotikov nujno. Ker so v resnici dostopni na vsakem koraku, se ne boste spopadali z vprašanjem, kje jih dobiti. Lahko jih torej zaužijete v obliki okusnih živil ali prehranskega dopolnila, ki smo vam ga predstavili. Poskrbite za ravnovesje črevesne flore in so izognite bolečinam v trebuhu, slabemu počutju in drugim, tudi mnogo resnejšim težavam!

Naj bo tvoj komentar prvi

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja