Bloganje.com Šport in prosti čas Vodič za nakup smučarskih rokavic

Vodič za nakup smučarskih rokavic

by marijanpeterka
Nakup smučarskih rokavic

Na prvi pogled se morda zdi, da je nakup smučarskih rokavic zelo preprosta zadeva. Dejstvo je nekoliko drugačno, saj morate biti pri izbiri pozorni na različne lastnosti tega nepogrešljivega kosa smučarske opreme.

Je bolje izbrati klasične smučarske rokavice ali rokavice brez prstov? Kako debele naj bodo? Iz katerega materiala naj bodo izdelane? Kaj še je treba pri nakupu upoštevati? Odgovore na zastavljena vprašanja boste našli v prispevku.

Klasične rokavice ali rokavice brez prstov?

Smučarske rokavice brez prstov so načeloma toplejše od klasičnih, saj štirje prsti oddajajo toploto v isti predel rokavic. Njihova slabost pa je, da ste z njimi bolj okorni. Če izberete smučarske rokavice s prsti, boste bolj mobilni – lažje boste zavezali vezalke, popravili sončna očala, segli v žep smučarske bunde ali se javili na telefon.

Moške smučarske rokavice 686 Technical Apparel Primer Mitt (2024)

Moške smučarske rokavice 686 Technical Apparel Primer Mitt (Extreme Vital)

Obstajajo tudi hibridne rokavice, pri katerih sta palec in kazalec ločena, ostali trije prsti pa pridejo v isti predel rokavic. Takšne rokavice združujejo najboljše lastnosti obeh tipov, vendar so na trgu še precej redke.

Toplota

Rokavice se razlikujejo glede na količino toplote, ki jo zagotavljajo. Kako tople rokavice izbrati, je odvisno od vaših želja in potreb. Vas rado zebe v roke? Ali smučate v manj ekstremnih razmerah in ne potrebujete tako toplih rokavic? Pri izbiri bodite pozorni tudi na material in sestavo rokavice, izolacijo, zračno membrano ter nepremočljivost.

Material

Pri nakupu smučarskih rokavic lahko najpogosteje izbirate med sintetiko in usnjem.

 • Sintetika. Večina rokavic je iz sintetičnih materialov, običajno iz najlona. Če ste pripravljen za rokavice odšteti nekaj več, izberite takšne, ki imajo posebno membrano ter so zračne in nepremočljive.
Ženske smučarske rokavice Reusch Tessa Stormbloxx (2024)

Ženske smučarske rokavice Reusch Tessa Stormbloxx (Extreme Vital)

 • Usnje. Za rokavice se uporablja kravje ali kozje usnje – ta naraven material je vodoodporen, vzdržljiv in upogljiv. Ustrezno obdelane usnjene rokavice so odporne na veter in vodo ter imajo dolgo življenjsko dobo.

Membrana

Rokavice lahko postanejo vlažne in mokre ne zgolj zaradi zunanjih dejavnikov, pač pa tudi zaradi potenja. Pomembno je, da izberete mode, ki je dovolj zračen – imeti mora posebno membrano z mikroskopskimi porami, ki preprečujejo vdor vode, obenem pa dopuščajo izhlapevanje vodnih hlapov.

 • GORE-TEX. Izdelki, ki imajo membrano Gore-Tex, slovijo po vodoodpornosti in zračnosti.
 • WINDSTOPPER. Oblačila, ki se odlikujejo z membrano Windstopper, vas zaščitijo pred vetrom in zagotavljajo zračnost, vendar niso vodotesna. Takšna oblačila so odlična za hladne in suhe vremenske razmere.
 • R-TEX. Rokavice z membrano R-Tex preprečujejo vdor vlage in vode ter zagotavljajo toploto.

Izolacija

Ustrezno izbrane rokavice bodo ohranjale vaše roke tople, obenem pa poskrbele za zračnost in mobilnost dlani.

 • Puh. Rokavice s puhom so idealne za hladne in suhe vremenske razmere. Izolacija je sestavljena iz račjega in gosjega perja ter zadržuje zrak in tako omogoča, da vam je toplo. Slabost teh rokavic pa je, da se toplota zmanjša, če se rokavice zmočijo, zato za snežne razmere niso najbolj smiselna izbira.
 • Primaloft. Gre za rokavice, ki so sestavljene iz zračnega, toplega in vodoodpornega materiala. Niso sicer tako tople kot rokavice, ki vsebujejo puh, vseeno pa zagotavljajo izolacijo tudi v primeru, ko se zmočijo.
Ženske smučarske rokavice Leki Griffin 3D (2024)

Ženske smučarske rokavice Leki Griffin 3D (Extreme Vital)

 • R-Loft. Rokavice z izolacijo R-Loft so primerne za vse vremenske razmere – vedno zagotavljajo toploto.
 • Vlakneno polnilo. Gre za poliesterska vlakna, ki zagotavljajo toploto tako v hladnih kot vlažnih pogojih.

Podloga

Rokavice s podlogo zagotavljajo dodatno udobje in toploto. Najpogostejše podloge so iz flisa, volne in sintetičnega materiala. Prav sintetične podloge bodo najbolj učinkovito odvajale vlago in zagotavljale, da bodo vaše dlani ostale tople in suhe.

Dodatna ojačitev rokavic

Večina rokavic je na določenih predelih dodatno ojačana, npr. na konicah prstov in dlaneh. Običajno dodatno vzdržljivost zagotavlja usnje.

Lastnosti rokavic

Pri nakupu smučarskih rokavic je smiselno upoštevati tudi nekatere druge lastnosti:

 • Dolžina zapestnega dela. Za dolžino zapestnega dela se odločite na podlagi svojega osebnega okusa in sloga. Bistveno je, da ta del rokavic prepreči dostop snega do vaše kože. Nekatere rokavice so narejene tako, da segajo pod jakno in na tak način zaščitijo vašo kožo, spet druge pa si lahko povlečete čez rokav.
Moške smučarske rokavice Black Diamond Dirt Bag (2024)

Moške smučarske rokavice Black Diamond Dirt Bag (Extreme Vital)

 • Žepki z zadrgo. Žepki na rokavicah omogočajo, da vanje vstavite grelnike za dlani, odprtina pa se lahko uporablja tudi kot zračnik za odvajanje toplote.
 • Ščitniki za zapestja. Uporabljajo jih predvsem deskarji, saj zaščitijo zapestja pri padcih. Poleg tega, da preprečujejo poškodbe, zagotavljajo tudi dodatno oporo zapestju.
 • Robček. Običajno ta dodatek najdete na palcu – gre za tkanino, ki jo lahko uporabite kot robec za brisanje nosu.

Velikost in prileganje

Nujno je, da izberete smučarske rokavice, ki se vam ustrezno prilegajo. Rokavice se vam morajo tesno prilegati, obenem pa mora ostati dovolj prostora, da lahko dlan stisnete v pest, medtem ko zapestje ostane pokrito. Pravilno izbana velikost rokavic vam bo zagotavljala mobilnost, toploto in udobje.

Kakovostne smučarske rokavice priznanih blagovnih znamk so vam na voljo v specializiranih športnih trgovinah Extreme Vital. Svetujemo vam, da si bogato ponudbo moških, ženskih in otroških modelov rokavic ogledate v njihovi spletni trgovini, nato pa se odpravite v katero izmed fizičnih poslovalnic, kjer lahko rokavice pred nakupom pomerite.

Morda vas zanima tudi ...