Bloganje.com Računalništvo in internet Vodič za registracijo najboljše domene

Vodič za registracijo najboljše domene

by marijanpeterka

Izbira domene zahteva previdnost in tehten razmislek. Če ste mislili, da sama domena nima posebnega vpliva na uspešnost spletne strani, s tem pa tudi na uspešnost spletnega posla, ste se hudo motili. Vzeti si morate čas, ne pa registrirati kar prve domene, ki vam pade na misel. Dobra izbira namreč močno poenostavi pot do uspeha, medtem ko ima slaba lahko velik negativen vpliv.

Bodite med tistimi, ki z izbiro domenskega imena in končnice zadenejo že v prvo. Seznanite se z vsemi nasveti in priporočili v nadaljevanju prispevka, nato pa opravite registracijo svoje prve domene. Če boste upoštevali vse naše predloge, smo prepričani, da svoje izbire ne boste obžalovali.

5 nasvetov za izbiro domenskega imena

Bodite izvirni. Vzemite si dovolj časa za razmislek, saj je domensko ime najpomembnejši element domene. Glavno vodilo naj bo, da si ga bodo ljudje hitro in enostavno zapomnili. Če dosežete to, bo pot do prepoznavnosti mnogo lažja in hitrejša.

Ne komplicirajte. Nobene potrebe ni po zapletenih imenih, ki gredo le stežka v uho. Prav tako ni nobene potrebe po več besedah v domenskem imenu, saj v tem primeru nastopita dve težavi. Prva je, da je domena predolga (krajšo si je lažje zapomniti), poleg tega pa boste postavljeni pred težavno izbiro, ali med besedi postaviti vezaj ali ne.

Razmislek o domenskem imenu

Pred registracijo domene si vzemite dovolj časa za tehten razmislek.

Pozabite na šumnike. Če ste ravno našli odlično prosto domeno s šumnikom v imenu, vas moramo razočarati, da najdba žal še zdaleč ni odlična. Čeprav je šumnike v domene .SI možno vključevati že več let, pa se takšne domene med uporabniki interneta še vedno niso prijele. Težave se lahko pojavljajo tudi z e-pošto (s pošiljanjem in prejemanjem). Vsekakor bo bolje, da se šumnikom izogibate.

Povprašajte za mnenje. Preden se zaletite v registracijo domene, ki se vam na prvi pogled zdi naravnost imenitna, za mnenje povprašajte svoje najbližje. Naj vam iskreno povedo, kaj si mislijo o izbrani domeni, vsak naj tudi izrazi morebitne pomisleke. Skratka, vsak naj pove, če ga pri izbrani domeni kaj moti. Na podoben način bodo namreč razmišljali tudi obiskovalci spletne strani.

Ne kršite pravil. Je domensko ime, ki si ga na vsak način želite, enako registrirani blagovni znamki? V tem primeru na registracijo raje pozabite, saj vam jo nosilec blagovne znamke lahko kadarkoli odvzame prek tako imenovanega domenskega spora.

4 nasveti za izbiro domenske končnice

Izberite nacionalno končnico. Nacionalne domenske končnice so dvočrkovne, primerne pa so za takrat, ko je spletna stran namenjena točno določenemu ciljnemu občinstvu. Za nastop na slovenskem trgu izberite .SI, na hrvaškem .HR, italijanskem .IT, nemškem .DE in tako dalje.

Izberite generično končnico. Med generične domene se uvršča domena .COM, ki je po številu registriranih domen daleč na prvem mestu. Sem sicer spadajo tudi .NET, .ORG, .INFO in podobne. Ko je vaš projekt globalne narave, registrirajte domeno .COM. Če pa je ta že zasedena, registrirajte .NET, medtem ko se ostalih generičnih končnic ne poslužujte.

Izberite tematsko končnico. Že nekaj let so na voljo tudi številne tematske domene (.BLOG, .LIFE, .AGENCY, .NEWS, .STUDIO itd.), katerih priljubljenost počasi, a vztrajno raste. Praktično vsaka spletna stran je obarvana tematsko, zato vam svetujemo, da se pred registracijo domene pozanimate, katere tematske domene obstajajo in kakšne so njihove cene.

Tematske domene

Ste vedeli, da je danes na voljo že več kot 1.300 različnih tematskih domen?

Registrirajte več končnic. Si predstavljate, da registrirate domeno podjetko.si, čez en mesec pa ugotovite, da je nekdo registriral podjetko.com, podjetko.net in podjetko.eu? Da se takšnemu scenariju izognete, registrirajte vse najbolj popularne domenske končnice. Le na ta način boste ustrezno zaščiteni pred konkurenco.

Postopek registracije domene

1. Poiščite registrarja, ki je vreden zaupanja, njegove cene za registracijo domen pa niso previsoke. Sami vam lahko priporočimo slovenskega registrarja NEOSERV.si, ki se z registracijo domen in spletnim gostovanjem ukvarja že od leta 2003. V prid omenjenega registrarja govorijo številne pohvale, vidne na njihovi Facebook strani.

2. V iskalnik domen na spletni strani registrarja vpišite želeno domeno in preverite, ali je na voljo za registracijo. Če je, jo enostavno dodajte v spletno košarico in sledite navodilom. Vpisati boste morali svoje podatke, registrar pa bo domeno za vas registriral po prejetem plačilu.

3. Domeno usmerite na želen strežnik (če še nimate zakupljenega spletnega gostovanja, boste potrebovali tudi to) in počakate nekaj ur, da se osvežijo DNS zapisi. Nato bo vaša domena že dostopna prek spleta.

V primeru težav, nejasnosti ali dodatnih vprašanj se obrnite na svojega registrarja.

Morda vas zanima tudi ...