Bloganje.com Denar, posel in finance Zakaj investirati v naložbeno zlato?

Zakaj investirati v naložbeno zlato?

by marijanpeterka
Investiranje v naložbeno zlato

V času, ko svetovne borze pretresajo različni dogodki, ki vplivajo na vrednost delnic in različnih naložb, je dobro vedeti, kam in kako vlagati svoj denar, da bi ga kar najbolj oplemenitili in pri tem ne bi bili posebej ogroženi. Zadnji trend so bile kripto valute, ki pa so se izkazale za precej nepredvidljive.

V primeru, da želite investirati svoj denar, bo ena najboljših odločitev zagotovo investicija v naložbeno zlato. To namreč že dolgo velja za eno izmed najbolj varnih naložb, kar opravičuje tudi z ohranjanjem svoje vrednosti že skozi vrsto generacij.

Zlato povečuje svojo vrednost

Če se z naložbami ne ukvarjate resno, ste morda že slišali, da zlato ves čas pridobiva na vrednosti, niste pa se poglabljali v razloge, zakaj je temu tako. Dejstvo je, da je večina zlata že nakopanega, na ceno zlata pa vplivata prav povpraševanje in ponudba.

Povpraševanje se ne zmanjšuje, ravno obratno. Zlata pa je v obtoku toliko, kot ga je. Ker se pridobivanje svežega zlata na trgu postopoma manjša, se na drugi strani zaradi konstantnega povpraševanja dviguje njegova cena. Morda se komu zdi rast cene zlata prepočasna, a številke analiz kažejo, da gre za izvrstno dolgoročno naložbo.

Kako kupiti naložbeno zlato?

Pri nakupu naložbenega zlata je potrebno ravnati preudarno. Kljub temu, da je novega zlata na trgu vse manj, pa se za nakup priporoča zgolj tako imenovano varno zlato trgovcev, ki je jasno označeno in ga spremljajo dokumenti priznanih kovnic.

Vrednost zlata

Zgodovina kaže, da zlato konstantno pridobiva na vrednosti.

Načeloma je najbolje kupovati zlato s statusom Good Delivery. Za naložbeno zlato ne veljajo stari prstani in verižice, ki imajo vseeno določeno vrednost, pač pa na tem področju pride v poštev zgolj izjemno čisto zlato. Torej 24-karatno čistine 999,9.

Kje ga hraniti?

Če odmislimo tveganje pri nakupu zlata, kjer je treba biti pozoren na dokumentacijo in jasne oznake, pa nekaj tveganja s seboj prinaša tudi samo hranjenje zlata. Tega nikoli ne hranimo doma, saj je to recept za pravo malo katastrofo v primeru vloma in kraje.

Naložbeno zlato je najbolj varno hraniti v sefu, še posebej če ta ni doma, ampak v za to primerno varovani ustanovi. Ob dejstvu, da gre že za dokaj varen korak pri hranjenju naložbenega zlata, pa morda ne bi bilo slabo razmisliti še o dodatnem zavarovanju.

Investicija na dolgi rok

Z nakupom naložbenega zlata ne bomo obogateli čez noč. Gre za naložbo, ki se nam v največji meri povrne na dolgi rok. Sicer velja enako kot za vse ostale naložbe, da vlagamo zgolj sredstva, ki jih lahko pogrešimo, a vendarle ni pričakovati, da bi preko noči ostali brez vsega, kot se dogaja nekaterim lastnikom kripto valut.

Vrednost zlata in inflacija gresta z roko v roki. To pomeni, da bomo v primeru inflacije in višanja draginje kot lastnik naložbenega zlata v prednosti, saj takrat raste tudi njegova cena.

Zlato je neobdavčeno

V primerjavi z nekaterimi drugimi naložbami, kot so denimo nepremičnine, zlato ni obdavčeno. To pomeni, da pri nakupu naložbenega zlata ne bomo plačali davka, tako kot ga ne bomo plačali niti ob prodaji. Prav tako se prodaja tega zlata ne zavede v dohodnino.

Lastniki zlata so deležni popolne anonimnosti, saj se jih ne vodi v nobenem registru, in trgovci o nakupu ali prodaji nikomur niso dolžni posredovati svojih osebnih podatkov.

Morda vas zanima tudi ...