Bloganje.com Razno Je zdravje res naša največja vrednota?

Je zdravje res naša največja vrednota?

by marijanpeterka

Če želimo biti v življenju srečni in zadovoljni, moramo biti zdravi, saj je zdravo telo predpogoj za vse drugo. A o zdravju nas večina veliko govori, zanj pa naredimo bolj malo. Zakaj? Ker večini ljudi več pomenita udobje in ugodje – za zdravje je namreč treba veliko delati in marsikaj žrtvovati, to pa se pri marsikomu ne sklada z njegovim življenjskim stilom.

Da bi bilo zdravje resnično naša najvišja vrednota, iz katere lahko nato izvirajo druge, je treba pričeti skrbeti že v času otroštva. Tu pa se že pokaže razhajanjem med teorijo in prakso. Medtem ko tako starši kot vzgojitelji veliko govorimo o gibanju na prostem ter o zdravi prehrani, se naši otroci gibajo vse manj ter čedalje bolj nezdravo jedo. Saj veste: kateri starši pa imajo čas po prihodu iz službe z otrokom za urico ali dve na zrak. In koliko je učiteljev, ki se odločijo, da za konec tedna ne bodo dajali domačih nalog, ker želijo, da gredo otroci vsaj v soboto in nedeljo raje ven, v naravo?

Seveda ne moremo posploševati. Kar se tiče otrok in zdravega načina življenja se namreč običajno kažeta dve skrajnosti. V prvi so otroci, ki se premalo gibajo (in običajno tudi nezdravo jedo), v drugi pa otroci, ki se gibanju preveč posvetijo – že od malih nog so vključeni v različne treninge in se s športom že v osnovni šoli ukvarjajo na tekmovalni ravni. Tisto, kar manjka, pa je zdrava sredina. Torej mladi, ki se vsak dan uro ali dve gibajo zgolj zato, da se dobro počutijo in razvijajo svoje psihofizične sposobnosti ter spretnosti. Tisti, ki ne želijo nabijati žoge na računalniku, temveč raje po dvorišču skačejo s pravo žogo, ne da bi imeli pri tem veliko ambicijo, da bodo postali košarkarski superzvezdniki.

Če nam na področju gibanja vzgoja ne gre, je verjetno še slabše na področju zdrave prehrane. Večina dnevnih obrokov je pripravljenih na hitro in večina jih vsebuje sladkor. Žalostno je, da je nezdrava prehrana precej cenejša od zdrave. In če se za pravilno prehrano trudijo starši, se vse skupaj hitro podre v šoli ali pri starih starših. Šole zaradi količine obrokov enostavno  ne zmorejo vedno ponuditi zdravo pripravljene hrane. In stari starši zagotovo še nikoli niso slišali za problematiko zasvojenosti s sladkorjem, zato so mnenja, da s sladkimi prigrizki otrokom izkazujejo naklonjenost …

Zdravje, najvišja vrednota … Težko je govoriti o nečem, pri čemer vsi vneto prikimavajo, a že v naslednjem trenutku prekršijo vsa pravila.

Morda vas zanima tudi ...